Vannak elképzelések

2021.02.19. 14:00

Fejlesztések minden területen – Támogatásért pályázik Pacsa önkormányzata

Az elmúlt esztendőben a járványhelyzet ellenére sikerült a tervezett beruházásokat, felújításokat megvalósítani a városban. Gazdaságilag sikeresen zárták az évet, de a közösségi élet megsínylette a szigorításokat.

Arany Gábor

Ezt annak kapcsán fogalmazta meg Kelemen Tamás polgármester, hogy a magunk mögött hagyott esztendőről és a 2021-re tervezett munkálatokról kérdeztük.

Elsőként már elnyert pályázatot említett, ami a temetőt érintő munkálatokra biztosít pénzt a Magyar Falu Programból. A 4,6 millió forintból a szabványnak megfelelő új urnafal épül, valamint térkövezés, illetve napelemes kandeláberek elhelyezése szerepel a tervekben.

A közeli jövő beruházásainak sorából kiemelkedő a csapadékvíz-elvezetés rendszerének rekonstrukciója. Ehhez a településfejlesztési operatív programból remélnek támogatást, 100 millió forintot, a pályázatot a napokban nyújtották be. A megoldandó probléma gyökere, hogy a települést körülölelő mezőgazdasági területekről befolyik a csapadék a városba több helyen is.

Elkészültek a közép-zalai kerékpárút-hálózat fejlesztésének előzetes dokumentációi, mutatja Kelemen Tamás Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Pacsa jelentkezik az önkormányzati feladatellátást segítő belügyminisztériumi pályázatra is, amelynek egyik fejezete a belterületi utakkal kapcsolatos költségekre nyújt támogatást. Ezt kihasználva a József Attila utca iskola előtti szakaszát tervezik felújítani, ami azért is fontos, mert itt menetrend szerinti autóbusz is jár.

Támogatással, közel 30 millió forintból tervezik felújítani a tóhoz vezető utat is, ami nemcsak a horgászok között kedvelt létesítmény megközelíthetőségét, de turisztikai vonzerejét is javítaná. Az utóbbi célt szolgálja majdan az a tavat körbeérő három kilométeres tanösvény, aminek megvalósítási hatástanulmányát már papírra is vetették. A Kalonca tanösvény és nordic walking park kiépítését Zalaigricével közösen tervezik. Itt barangolva a látogató megismerkedhet erdők, mezők, vizek világával, emellett piknikező hely, játszótér kínál lehetőséget a kikapcsolódásra.

Szintén a turizmust szolgálja az az elképzelésük, amelynek segítségével csatlakoznak a közeli megvalósítás előtt álló Kerékpárral a romantikus Zalában projekthez. Ennek első üteme 600 millió forintból valósul meg, és a Kis-Balatontól, Zalaszabartól Zalaszentmártonba vezet az útvonal. Az országos szintű tervek szerint a teljes kiépítettségnél a hazai kerékpárutak rendszere a Balatont és a Dráva–Mura mentét is összeköti, így kapcsolatot teremt a kerékpáros túrautak európai hálózatának két eleme, a Közép-Európa vizei útvonal EuroVelo14 és a Vasfüggöny túraút EuroVelo13 között. A határ túloldalán pedig kapcsolódik Szlovénia és Horvátország kerékpáros útvonalhálózatához.

Ehhez illeszkedne az a szakasz, a II. ütem, amely Zalaszentmártontól Pacsán keresztül haladva vezet el Felsőrajkra. Ez részben kis forgalmú országútra tereli a bicikliseket, illetve a 75-ös mellett kerékpárút épül számukra, a közép-zalai városba érve pedig a kerékpárosok az iskola melletti parkban kiépítendő pihenőhelyen fújhatják ki magukat. Útjuk innen a pacsai szőlőhegyen át vezet az ország délnyugati határa felé. Mivel a szomszédos Felsőrajk és Pötréte is csatlakozott az elképzeléshez, így Hahótig lehet majd kerekezni kijelölt útvonalakon. Sőt a Söjtörig tartó harmadik ütem kiviteli szintű útvonalterve el is készült. Reményeik szerint a Versenyképes Magyarország operatív programnak lesz olyan fejezete, amelyből támogatás nyerhető az elképzeléshez, a II. ütem költségeit ugyanis nettó 290 millió forintra kalkulálták.

A közlekedést érintő fejlesztési terv az is, amit az autóbusz-állomással kapcsolatban ismertetett a polgármester. Jelentős itt a forgalom, sok átszálló utas érkezik, a várakozás körülményei azonban finoman szólva is szerények. Hiányzik a fűtött helyiség, a vizesblokk, s mindez különösen az itt működő étterem zárva tartása miatt vált napi problémává. Emellett az útburkolat fenntartása is komoly pénzbe kerül. Megoldást jelentene, ha a buszállomás fenntartását átvenné az állam, vagy a Volánbusz, ahogy ez számos településen is gyakorlat. Ehhez területet is átad a város, tette hozzá Kelemen Tamás.

A város pályázat benyújtását tervezi tanuszoda építésének támogatására, folytatta a polgármester. Ehhez az iskola mellett területet biztosítanak, és mivel az infrastruktúra rendelkezésre áll, ez megkönnyítheti az építkezést. A város tíz kilométeres körzetében számos iskola működik, az odajáró gyerekek úszásoktatását szolgálná a létesítmény, mert ilyen most csak a nagyobb városokban érhető el, emelte ki.

Azzal folytatta, hogy készülnek a Pacsatüttösre vezető járda tervei, mert jelenleg 250 méteres külterületi szakaszon a gyalogosok még az úttestre kényszerülnek. Ezt önerőből építi meg az önkormányzat. Ezt a településrészt érinti a szennyvízrendszer kiépítése is, mert ezt a közművet most még nélkülözi a 73 ház 250 lakója. Mivel a munkálatokkal néhány pacsai utca is érintett, így összesen 90 ingatlant kötnek be a csatornarendszerbe. A Zalavíz által koordinált beruházás tervezett költsége nettó 431 millió forint. Ennek fedezetét KEHOP támogatásból remélik elnyerni.

Végezetül a polgármester szólt az ipari parkkal kapcsolatos elképzeléseikről. Útépítést, közműfejlesztést, kisebb cégeket kiszolgáló inkubátorház kialakítását tervezik, márpedig a terület hamarosan felértékelődhet a vállalkozások számára, hiszen a közelben vezet majd el az M76-os gyorsforgalmi út.

Ezek is érdekelhetik