a rettegés hét perce

2021.02.18. 17:23

Egy kanizsai a Marson? Nem vicc!

A tavalyi év nyarán három különböző ország három igen különböző szondája indult majdnem 500 millió kilométeres útjára. Közülük elsőként kedden érkezett meg az Emirátusi Al-Amal (Remény), csütörtökön az ősi kínai versről nevét kapó Tianwen-1 (Kérdések az éghez). Harmadikként érkezik meg az amerikai Perseverance (Állhatatosság) űrszonda.

Benedek Bálint

Egy marsi kolónia művészi illusztrációja

Forrás: NASA

A Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook oldalán élőben közvetíti a különleges eseményt ma 21 órától. Az izgalmas landolást a csillagászaik szakkommentárral kísérik.

Egyik nagykanizsai olvasónk is nagy izgalommal követi a landolást, hiszen a neve szerepel a beszállókártyán. S, hogy ez miként fordulhatott elő? Még tavaly ingyenesen lehetett regisztrálni az amerikai NASA, az Amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal online felületén. Azt a pár millió nevet „felvésték” egy memóriakártyára és berakták az űrszondába. A hivatalos lajstromba vételről pedig e-mailben tájékoztatták.

- A több, mint fél éves út csak az izgalmak kezdete volt – mondta. – A marsjárót hőpajzs védi a pokoli forróságtól, de ejtőernyő, sőt rakéták is segítségére sietnek a leszállás folyamán. A mérnökök nem véletlenül hívják a rettegés hét percének a folyamatot. Remélem, hogy nem fogunk rommá zúzódni vagy elégni a légkörben, drukkolok a sikeres landolásnak!

Kiemelt kép: Egy marsi kolónia művészi illusztrációja Forrás: NASA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában