Villámárvizek ellen tározó

2021.02.16. 10:00

Az óvoda fejlesztését is pályázati forrásból folytatja a rédicsi önkormányzat

Az óvoda felújítására és csapadék elvezetésének megoldására is sikeresen pályázott a község önkormányzata.

Korosa Titanilla

Vigh László országgyűlési képviselő és Soós Endréné egyeztet az óvoda felújításáról

Fotó: Korosa

Prioritás az óvoda működtetése és fejlesztése az önkormányzat számára. Tavaly a Magyar Falu Programban 4 millió forintot nyertek el az intézmény kültéri játékainak bővítésére, a régiek felújítására. Egy következő program pedig az épület külső felújításához nyújt segítséget.

– Nemrég 32 millió forintot nyertünk el az intézmény további fejlesztésére – tájékoztatott Soós Endréné polgármester. – Megvalósul a teljes külső hőszigetelés, színezés, az ablakkeretek, a fabeállók javítása, rendbetétele. A nyílászárókat már korábban kicseréltük és a belső térben is végeztünk felújítási munkákat.

Vigh László országgyűlési képviselő és Soós Endréné egyeztet az óvoda felújításáról
Fotó: Korosa

A polgármester elmondta: szeptembertől a jelenlegi egy helyett 2 csoportot szeretnének indítani, bíznak benne, hogy az intézmény a folyamatos fejlesztések eredményeként a kisgyermekes szülők és a gyerekek számára vonzó lesz. Jelenleg főként rédicsi gyerekek járnak az óvodába, a környező településekről kevesen veszik igénybe az intézményt.

A másik fontos lépés a településen a csapadékvíz elvezetésének megoldása lenne, hiszen visszatérő probléma, hogy nagyobb esőzések idején áll a víz a faluban, a 2014-es villámárvíz idején például jelentős károkat is okozott az esővíz Rédicsen. Az elmúlt években zajlottak már jelentős árvízvédelmi munkák, az árkok tisztítását rendszeresen elvégezteti az önkormányzat. Egy a lakossággal közös kezdeményezés során pedig a szakemberek megállapították, hogy a csapadékvíz a külterületekről, a tájház fölötti mezőgazdasági területekről érkezik a faluba, ráadásul lehordva oda a termőtalajt. A probléma orvoslását egy víztározó építése, illetve további árkolások jelenthetik, melyekre most az önkormányzat 40 millió forintot nyert el. A víztározót a tájház fölötti részen alakítják majd ki, illetve szerepel a tervekben, hogy ha lesz rá forrás, akkor az út másik oldalára még egy tározót létesítenek.

Soós Endréné hozzátette, hogy emellett a belterületi utak felújítására lenne szükség, amire szintén pályáznak. Arról is szólt, hogy nemrégiben minden igénylőnek, összesen 20 családnak osztottak ki egyenként 3,5 köbméter szociális tüzelőt, a házhoz szállítást az önkormányzat intézte. Karácsonyi támogatást kaptak a helyi iskolások diákok, illetve 30-an részesültek 100 ezer forint vissza nem térítendő lakásfelújítási, lakhatási támogatásban, köztük a faluba újonnan beköltözők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában