ergoterápia

2021.02.02. 07:00

Az országban egyedülálló lesz a PTE ETK hamarosan induló szakiránya

Az országban elsőként a PTE ETK-n, a zalaegerszegi képzési központban tanulhatnak a leendő egyetemi hallgatók az ergoterápia BSc szakirányon. A kurzus ősszel indul, akár 50 fővel is a jelentkezők függvényében.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünkön dr. Császár Gabriella, a képzési központ igazgatója és Németh-Gyenese Vivien szakoktató mutatja a képzés során is használatos speciális eszközöket Fotó: Pezzetta Umberto

Az ergoterápia szakirányt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara sajtótájékoztató keretében mutatta be tegnap. A veleszületett sérülések, betegségek vagy balesetek következtében fennálló egészségromlást, a tehetetlenséget enyhítő rehabilitációs folyamatban van jelentősége az ergoterápiának, amelyet elsősorban oktatási, szociális intézményekben, kórházakban, speciális intézetekben alkalmaznak. A stúdium hazai tantervi fejlesztése is Zalaegerszeghez kötődik, hiszen dr. Császár Gabriella, a zalaegerszegi képzési központ igazgatója alkotta meg s végezte el az akkreditáláshoz szükséges munkálatokat – hangzott el tegnap.

Mint elhangzott: dr. Császár Gabriella még 2005-ben Amszterdamban végezte el a képzést, így támaszkodhatott a holland mintára.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar vezetésének célja, hogy képzési portfóliójának összeállítása során olyan új képzéseket indítson, amelyek illeszkednek az adott képzési központok szakmai profiljához, valamint olyan egészségtudományi hivatások gyakorlására készítsék fel a hallgatókat, amelyek az egészségügyi ágazat szempontjából esszenciálisak, és a munkaerőpiacon jelentős érdeklődés mutatkozik irántuk, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Ács Pongrác, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar dékánja, hozzátéve, a zalaegerszegi központ alapját a 30 éve indult gyógytornászképzés adja, a színvonalát pedig jelzi a mesterképzés jelenléte.

Császár Gabriella, Ács Pongrác, Vigh László, Balaicz Zoltán és Gasztonyi Beáta a sajtótájékoztatón
Fotó: PTE

A tájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő az egészségügyről mint a legtöbbeket érintő, legfontosabb ágazatról szólt, s üdvözölte az országos elsőséget az életminőséget javító szakirány indításában. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a város és az itt működő felsőoktatási intézmények élő kapcsolatát helyezte az érdeklődés középpontjába, kitérve arra is, hogy az oktatás magas minőségében érdekelt Zalaegerszeg is.

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója az egyetemi képzési központ és a megyei kórház együttműködését emelte ki, de arra is emlékeztetett, hogy a kórház 47 éve oktatókórháza a pécsi egyetemnek, az új szakirány gyakorlati helyeként számítanak az itt végzettekre. Jelenleg egy munkatársuk van, aki ezt a rehabilitálós munkát végzi a gyermekosztályon és a neurológián.

Képünkön dr. Császár Gabriella, a képzési központ igazgatója és Németh-Gyenese Vivien szakoktató mutatja a képzés során is használatos speciális eszközöket Fotó: Pezzetta Umberto

Császár Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ igazgatója részleteiben is beszámolt az új szakirány képzési terveiről. Az ápolás és betegellátás alapképzési szak ergoterápia szakirányán végzett hallgatók a fizikai és pszichikai kondíciók kezelését végezhetik specifikusan kiválasztott tevékenységeken keresztül azért, hogy segítsék az embereknek elérni a lehetőség szerinti legmagasabb szintű funkciót, függetlenséget és önállóságot a hétköznapi élet minden területén.

Az ergoterápia Európában is szabályozott szakma, a képzést akkreditáló rendelkezésnek az a célja, hogy az unión belül megkönnyítsék a szabályozott szakmák elismerését más európai tagállamokban, mondta az igazgató. A képzés az első három félévben együtt halad az ápolási-betegellátási alapszakkal, azután specializálódnak a hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában