A bérek kifizetése is gond

2021.02.22. 11:30

Anyagi rehabilitációt vár a Kanizsa Rehab

Likviditási gondok vetődtek fel a zömében megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél.

Pásztor András

A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél ma közel kétszázan dolgoznak

Fotó: Szakony Attila

Szirtes Balázs ügyvezető a közelmúltban levélben kért anyagi segítséget Balogh László polgármestertől, akit meglepett a kialakult helyzet. – Szirtes Balázs ügyvezető 35 millió forintos tartalékkal vette át a társaságot az előző, az ÉVE-frakció által méltatlanul elbocsátott vezetéstől – kezdte a polgármester. – Ugyanebben az évben, azaz tavaly további 30 millió forint önkormányzati támogatást kért és kapott az ügyvezető, sőt a pandémia idején az önkormányzat 10 millió forint értékben raktáron lévő, eladatlan maszkokat vásárolt a cégtől. Mindezek mellett az ügyvezetőnek még 40 millió forint értékű folyószámla-hitelkeret is rendelkezésére állt, hogy zökkenőmentesen tudja működtetni a társaságot.

Szirtes Balázs ügyvezető: Előlegre lenne szükség az idei támogatásból
Fotó: Szakony Attila

– Ha mindezt összeszámoljuk, akkor látható, hogy 115 millió forint támogatást, illetve pénzügyi keret felhasználását tette lehetővé az önkormányzat azért, hogy a társaság működőképes legyen – folytatta Balogh László polgármester. – Most pedig azzal kell szembesülnöm, hogy további 20 millió forintot kér Szirtes Balázs ügyvezető, ellenkező esetben létszámleépítést helyezett kilátásba.

Balogh László polgármester leszögezte: ez lett az eredménye annak, hogy az Éljen VárosuNK! Egyesület frakciója az önkormányzati választásokat követően pályáztatás nélkül nevezte ki több önkormányzati cég ügyvezetőjét is. Senkinek, de legalábbis a Fidesz-frakciónak nem volt tudomása arról, hogy milyen terveket, víziót vázol fel Szirtes Balázs a Kanizsa Rehab jövőjét illetően, nem lehetett tudni, hogy az ügyvezető óriási léptékű bővítést tervez a foglalkoztatottak körében, amivel önmagában nem is lenne probléma, ha pályázatában – ami ugye nem volt – a finanszírozásra vonatkozó elképzeléseket is megismerhette volna a közgyűlés.

– A fentiek tükrében úgy érzem, hogy Szirtes Balázs ügyvezető sarokba akarja szorítani az önkormányzatot, sőt zsarolási potenciálként használja a dolgozókat, akiket éppen az ő felelőtlensége sodort most létbizonytalanságba – hangsúlyozta Balogh László.

Szabó Szilárd frakcióvezető és Balogh László polgármester a nyilvánosság elé tárták a problémát
Fotó: Gergely Szilárd

De hogyan került ilyen hely­zetbe az önkormányzati tulajdonú társaság? A tavaly szeptemberi közgyűlésen még azt lehetett hallani Szirtes Balázs ügyvezetőtől, hogy a város büszke lehet, hiszen a Kanizsa Rehab a pandémia idején nemcsak hogy munkahelyeket tart meg, hanem még bővíti is azokat, mindenfajta állami segítség nélkül.

– Amikor 2019 decemberében átvettem a cég irányítását, volt ugyan 35 millió forint tartalék, de ebből mindjárt közel 10 millió forintot ki kellett fizetni az előző ügyvezető végkielégítésére, illetve a keret egy részét kötelező eszközbeszerzésre fordítani, a maradékot pedig az előző ügyvezetőtől kötelezettségvállalásként átvett béremelésre fordítottuk – emlékezett vissza Szirtes Balázs, aki hozzátette: első számú feladatának tekintette, hogy olyan üzleti partnereket találjon, amelyek hosszú távon adnak megrendelést a Kanizsa Rehabnak, és mindezek felett még annyi bevételre is szert tegyen a cég, amelyből fedezni lehet a létszámfejlesztést és az ezzel egyenes arányban növekvő bérköltségeket. – A megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégeknek alapvetően három forrásból van bevételük, egyrészt számíthatunk az állami bértámogatásra, másfelől az önkormányzat anyagi hozzájárulására, harmadrészt pedig a cég által megtermelt bevételre hagyatkozhatunk. Nos, a múlt évben 92 fő után kaptunk állami bértámogatást, és a kanizsai önkormányzat – az előző évekhez hasonlóan – is 30 millió forinttal járult hozzá a működéshez. Emellett tavaly sikerült leszerződnünk egy elektronikai céggel, amely komoly megrendelést adott az összeszerelő részlegnek, ezért elkezdtünk létszámot fejleszteni. A koronavírus-járvány miatt ugyanakkor nehézségekkel is szembe kellett néznünk, a nyomdai részleg megrendelései nagyon visszaestek, tulajdonképpen a bérköltségeket sem sikerült megtermelni.

A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél ma közel kétszázan dolgoznak
Fotó: Szakony Attila

Szirtes Balázs ügyvezető még a múlt esztendőben kért és kapott engedélyt a közgyűléstől úgynevezett folyó­számla-­hitelkeretre, ami 40 millió forint erejéig egyfajta áthidaló megoldást jelenthet, ha bármikor pénzügyi nehézségekkel küzd a cég. Az ügyvezető úgy tervezte, az időközben 200 fősre gyarapodott dolgozói létszámhoz igazodva legalább 150 dolgozó után kérnek és kapnak majd állami bértámogatást.

– Noha a pályázatunkat szakmailag megalapozottnak tartották, végül mégis csupán 92 dolgozó után kapunk majd állami bértámogatást – árulta el Szirtes Balázs ügyvezető, aki hozzátette: januárban és februárban nem történt utalás, ezért kénytelen volt kimeríteni a 40 millió forintos hitelkeretet. – Fontos lenne, hogy az előző évek gyakorlatának megfelelően az önkormányzattól is kapjunk előleget a 2021. évi támogatás terhére – 20 millió forintot kértem Balogh László polgármestertől –, hogy az állami bértámogatás utalásáig, illetve a megrendelések pénzügyi teljesítéséig ki tudjuk fizetni a dolgozók bérét. Egyelőre úgy próbálunk takarékoskodni, hogy a nyugdíjba vonuló dolgozók helyére nem veszünk fel senkit, valamint a próbaidős és a határozott idejű szerződéssel rendelkező kollégák szerződését nem hosszabbítottuk meg.

A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. helyzetével kapcsolatban Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője is fontos dolgokra mutatott rá. Mint mondta: már tavaly – amikor a 40 millió forintos hitelkeretről döntött a közgyűlés – figyelmeztették Szirtes Balázs ügyvezetőt, hogy az általa felvett új dolgozók bérét ki is kell tudni gazdálkodni, és közel sem biztos, hogy az állami bértámogatás erre elegendő lesz.

– Szirtes Balázs ügyvezető tulajdonképpen kockára tette ezeknek az embereknek a sorsát, és mindazokét is veszélybe sodorta, akik már régebb óta a cégnél dolgoztak – vélekedett Szabó Szilárd frakcióvezető. – Az ügyvezető ráadásul azzal hencegett a közgyűlés előtt, hogy a létszámbővítést mindenfajta állami támogatás nélkül hajtotta végre, ami nyilvánvalóan nem igaz, hiszen most az állami támogatás csekélyebb intenzitása miatt került ilyen helyzetbe. Az pedig, hogy a város pénzén, pontosabban a kanizsai emberek adójából kell plusztámogatást biztosítani, arról tanúskodik, hogy nem az ügyvezető zsenialitásán múlik a cég jövője, hanem a kanizsai emberek szolidaritásán. Végezetül egy kérdésem lenne az ÉVE-frakcióhoz, jelesül: továbbra is annyira remek szakembernek tartják Szirtes Balázst, hogy havi 800 ezer forintos fizetést kapjon, miközben szemmel láthatóan nem bír úrrá lenni azon a pénzügyi káoszon, amit ő generált?

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megint-gondban-a-kanizsa-rehab-4926256/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában