Koronavírus Zalában

2021.02.18. 17:30

Akár egy éves védettségben is bízhatunk a bázakerettyei háziorvos szerint – Frissítve

Zökkenőmentesen zajlanak a koronavírus elleni védőoltások megyénkben, nemcsak a háziorvosi rendelőkben, hanem a kijelölt oltópontokon is. A lakosság részéről ugyanakkor továbbra is folyamatosan vetődnek fel kérdések, melyek megválaszolásához szakemberek segítségét kértük.

Gyuricza Ferenc, Korosa Titanilla

Dr. Frajna Imre Fotó: Gyuricza Ferenc

Bázakerettye

A bázakerettyei háziorvosi praxisból eddig mintegy harminc fő kapta meg magát az oltást, vagy az értesítést arról, hogy pontosan mikor kerül sorra – tudtuk meg csütörtökön dr. Frajna Imrétől, aki az első Orbán-kormány ideje alatt államtitkári tisztséget is viselt.

- Ma éppen négy páciensemet oltanak a zalaegerszegi oltóponton, szombaton pedig nyolc személyt a nagykanizsai kórházban – magyarázta dr. Frajna Imre. – Köztük vannak nyolcvan év alatti személyek is, bár a praxishoz tartozó valamennyi nyolcvan év feletti, regisztrált személy még nem kapta meg az oltást.

Dr. Frajna Imre Fotó: Gyuricza Ferenc

A bázakerettyei háziorvos elmondása szerint ennek szervezési okai vannak. A páciensei közt akadnak ugyanis olyanok, akik mozgásukban igencsak korlátozottak, őket a saját otthonaikban kell beoltania. Erre hamarosan sor is kerül.

- Minden háziorvos listát kap a praxisához tartozó az oltásra regisztráltakról – magyarázta tovább a szervezési kérdéseket dr. Frajna Imre. – Ez alapján értesítsük a pácienseket. Az első listát prioritási sorrendnek kellett tekintenünk, a másodikat már nem. Ezen az én esetemben 160 név szerepel, őket igyekszem az életkoruk szerint kiértesíteni, de vannak egyéb praktikus tények is, amiket figyelembe lehet venni.

Dr. Frajna Imre említ is egy példát, a házastársakat igyekszik egyszerre beoltani vagy az oltópontok valamelyikére irányítani, még akkor is, ha az életkori sorrendtől ilyen esetben el kell tekintenie. A páciensek többsége türelmes, de akadnak olyanok is, akik folyamatosan érdeklődnek telefonon, hogy az oltási terv alapján ők mikor következnek, illetve szerepelnek-e az említett listán. A kollégáitól kapott információk alapján úgy véli, olyan esetben fordulhatnak elő regisztrációval kapcsolatos hiányosságok, ha az papír alapon történt, ezért azt ajánlja, mindenki próbáljon elektronikus úton regisztrálni, akár ismerős segítségét kérve is, s az sem baj, ha levélben már jelentkezett az oltásért. Dr. Frajna Imre azt is elmondta: szerinte a saját háziorvosi körzetében jól sikerült megszervezni a kiértesítéseket, az oltás időpontja előtt néhány nappal minden érintett konkrét információt kap arról, hogy hova, hány órára kell érkeznie, s ott milyen vakcinát kaphat. A bázakerettyei háziorvosi rendelőben a Pfizer-Moderna oltóanyag áll rendelkezésre, az oltóponton viszont Szputnyik-V, amit az általa kiértesített páciensek mindegyike el is fogadott eddig. Ha valaki netán visszautasítaná az adott vakcinát, akkor őt – amint másfajta oltóanyag is rendelkezésre áll – újra ki fogja értesíteni.

- Valamennyi oltóanyag jobb, mint a Covid – szögezte le dr. Frajna Imre. – Az orosz vakcina kísérletei eredményeiről a világ egyik legrangosabb szakmai lapja számolt be, s ez alapján úgy tűnik, minden rendben van vele. Sajnos, a kínairól még láttunk ilyen publikációt, ott arra hagyatkozhatunk, hogy több millió ember kapta meg, s nem okozott problémát. Az AstraZeneca talán nem a leghatásosabb minden mutáció ellen, de azt is tudni kell, hogy egyik vakcina sem ad száz százalékos védettséget. Előfordulhat, hogy az is elkapja a betegséget, akit már beoltottak, ugyanakkor az esetleírásokból tudjuk, hogy ezek a betegek is elkerülték a súlyos szövődményeket, náthaszerű megbetegedéseik voltak csupán, de fertőzőkké váltak.

Arra a kérdésre, hogy az egyes vakcinák mennyi ideig nyújtanak védettséget, dr. Frajna Imre szerint ma még nem lehet egyértelmű választ adni. Azt viszont mérni tudják, hogy a beoltottakban az idő előrehaladtával hogyan változik az ellenanyagszint mértéke. Egyelőre nem tapasztalható jelentős csökkenés, ez alapján dr. Frajna Imre úgy véli, az oltás minimum egy éves védettséget biztosít.

Tornyiszentmiklós

Molnár Klára tornyiszentmiklósi háziorvos is elmondta, hogy már többféle oltóanyaggal dolgoznak.

- Minden oltóanyaghoz kapunk egy oltási listát, meg van határozva, hogy melyik vakcinával melyik korcsoportot és melyik betegségcsoportba tartozókat oltjuk – mondta Molnár Klára. – A 80 év felettiekkel kezdtünk, de közülük is vannak, akik még nem kapták meg az oltást, mert nem állt rendelkezésre elég vakcina. Közben elkezdtük oltani a 80 alattiakat, s ezen a héten már a 60 feletti, krónikus betegséggel nem rendelkezőket oltjuk.

A háziorvos hozzátette, hogy nem kell az oltásra váróknak külön érdeklődniük, aki fent van az oltandók listáján, őt a háziorvos keresi meg és tájékoztatja az időpontról, attól függően, hogy milyen és mennyi vakcina áll rendelkezésükre. A pácienseket tájékoztatják arról is, hogy melyik típusú oltást kapják, ha valaki másikat szeretne, valószínűleg az oltási lista végére kerül. Az oltóanyagok esetleges mellékhatásairól még kevés az adat – mondta a háziorvos -, de egyelőre semmilyen említésre méltó mellékhatással nem találkoztak a térségben.

Zalaegerszeg

Oltópontokat jelző tábla Zalaegerszegen, a megyei kórháznál. Péntektől a rendelőintézethez kell menni Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház csütörtökön közleményt adott ki, azokat megszólítva, akik az intézményben kapják meg a koronavírus elleni védőoltást. Kérik őket, hogy mától a rendelőintézethez érkezzenek meg. Ott tájékoztatják őket arról, hogy mely oltóhelyiségben kapják meg az előzetesen egyeztetett vakcinát. Kérik továbbá, hogy az érintettek az előzetesen egyeztetett időpontban jelenjenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában