többször egyeztettek

2021.01.20. 12:00

Megosztja a lakókat a kérdés: legyen-e gázhálózat a kisfakosi városrészben?

Minden évben előkerül a kisfakosi városrész földgázellátásának kérdése, mikor elkezd hűlni az idő. Ugyanis ez Nagykanizsa egyetlen olyan településrésze, ahol még nincs kiépítve gázvezeték-rendszer.

Horváth-Balogh Attila

Lukácsiné Büki Noémi a mi kedvünkért pakolt csak fát a kazánba, amit tartalékmegoldásként tartott meg, egyébként az egész házat klímával fűti – szerinte az sokkal olcsóbb megoldás, mint a gáz, vagy a fa

Fotó: Szakony Attila

Legutóbb az egyik itt élő hívta fel lapunk figyelmét e tényre, jelezve: jó ideje nincs megoldás az ügyben. De vajon mi ennek az oka?

- Nagykanizsa Kisfakos településrészének földgázellátásáról az elmúlt években többször zajlottak egyeztetések az E.ON és az önkormányzat között – tájékoztatta lapunkat Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. regionális kommunikációs szakreferense. – A tanulmánytervet a térség földgázellátására még 2002-ben elkészítettük, ez változatlanul rendelkezésre áll. Legutóbb 2016-ban történt egyeztetés Nagykanizsa polgármestere és társaságunk között erről a fejlesztési tervről. Kisfakos ellátását a város határában üzemelő nagyközépnyomású körvezetékünkről lehetne megvalósítani, a településrészig mintegy 4,5 kilométer külterületi, azon belül pedig közel 3 kilométer hosszú belterületi földgáz elosztóvezeték létesítésével – tehát jelentős, nagy költségű fejlesztést végrehajtva. A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy 2016-ban készült egy költségbecslés, akkori árakkal számolva 77 millió forintos beruházást igényelt volna a fejlesztés.

Lukácsiné Büki Noémi a mi kedvünkért pakolt csak fát a kazánba, amit tartalékmegoldásként tartott meg, egyébként az egész házat klímával fűti – szerinte az sokkal olcsóbb megoldás, mint a gáz, vagy a fa
Fotó: Szakony Attila

Varga Ivett hozzátette: az egyelőre nem ismert, hogy megépülése esetén végül hány ingatlan csatlakozna erre a földgázvezeték-hálózatra, de ezek száma a településrész méretéből kiindulva néhány tucatnyira becsülhető. Egy épület belső gázellátásának utólagos kiépítése, a szükséges berendezések beszerzése pedig jelentős költséggel jár a tulajdonosok számára, így az ő személyes döntésüktől is függ, hogy hány új ügyfél kapcsolódna az új gázvezetékhálózatra.

- Ami biztos tehát, hogy jelentős beruházási összeg mellett korlátozott számú érdeklődővel lehet számolni – fűzte hozzá a kommunikációs szakreferens. – Az elmúlt években a lehetőségeket többször megvizsgálva, a projekt méretgazdaságossága és az önkormányzati források szükségessége miatt nem valósult meg a településrész földgázellátásának kiépítése. Műszaki szempontból azonban a fejlesztésnek a korábban elkészített tervek mentén nincs akadálya.

A városrész önkormányzati képviselője, Szabó Szilárd érdeklődésünkre megerősítette: a városvezetés az elmúlt években már többször szorgalmazta a beruházás megvalósítását.

- Mivel Kisfakos városrész területén nincs kiépített földgázhálózat, így ezzel a témával is aktívan szeretnék foglalkozni és képviselni a kisfakosiak érdekeket, amennyiben erre kereslet mutatkozik – szögezte le. – A pandémia elmúltával a városrészben tartandó fogadóórámon, vagy akár egy lakossági fórum alkalmával át fogjuk beszélni az ott élőkkel, hogy lenne-e tényleges igény a gázhálózat kiépítésére, illetve az ehhez való csatlakozásra. Megfelelő számú visszajelzés esetén pedig el fogok indítani egy teljeskörű igényfelmérést, megkérdezve minden kisfakosi háztartást, ingatlantulajdonost. Ha már tudjuk a valós csatlakozási igények számát – és ez jelentősen több néhány háztartásnál -, úgy azt hiszem, érdemben tovább fogunk tudni lépni ebben a témában közösen a szolgáltatóval és az önkormányzattal.

Úgy tűnik egyébként, nem véletlen, hogy Varga Ivett és Szabó Szilárd is óvatosan fogalmaz. Az egyik lakó, Lukácsiné Büki Noémi azok táborát erősíti, akik szerint nincs is szükség Kisfakoson a gázhálózat kiépítésére.

- Ugyanis a legtöbben már megoldották más módon a fűtést, másrészt a gáz bekötése elég sokba kerülne, amit nem mindenki tud, vagy akar felvállalni. Én egyébként klímával fűtök, amihez a tetőre telepített napelem-rendszer is kapcsolódik – magyarázta. – A beruházás gyakorlatilag 7-8 év alatt megtérül, azt követően pedig állandó díjtételek nélkül fűthetek a berendezéssel. Aki a fatüzelést választja, az pedig a környéken bőven talál fát magának. Maximum az idős embereknek lenne kényelmesebb a földgáz, de kis közösségről lévén szó, itt még létező fogalom a szolidaritás és ha a városrészben élő öregek közül valakinek nehézséget okoz a tüzelő felhasogatása, mi, fiatalabbak összeállunk és elmegyünk, elvégezzük helyette ezt a nehéz munkát – erre rendszeresen van példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában