A család valószínűleg emigrált

2021.01.15. 07:00

Ki lehetett Csóka Jólán? Új adatok derültek ki

Zalaegerszeg Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy a regensburgi bolhapiacon bukkant rá a zalaegerszegi Csóka Jolán emlékkönyvére Bucher Andrea, aki a világhálón igyekezett megtalálni a tulajdonos leszármazottait.

Arany Gábor

Csóka Jolán emlékkönyve az iskolatársak aláírásaival

Fotó: FB

Felvetődött az is, amennyiben a család felkutatása nem jár sikerrel, az emlékkönyv a Göcseji Múzeumhoz kerülhetne.

A felhívás felkeltette Béres Katalin, a múzeum történészének érdeklődését, aki igyekezett utánajárni, ki lehetett Csóka Jolán. Nos, az eddig kiderített adatok újabbakkal bővültek a Zala Megyei Levéltár munkatársa, Kulcsár Bálint segítségével, ahogy erről Béres Katalin beszámolt.

Csóka Jolán emlékkönyve az iskolatársak aláírásaival
Fotó: FB

A zalaegerszegi Polgári Leányiskola anyakönyvéből sok fontos információ derült ki a kamaszlányról. E szerint Csóka Jolán Jozefa Stefánia 1919. március 9-én született a Moson megyei Lajtakátán (ma: Gattendorf, Burgenlandban). Édesapja Csóka János csendőr tiszthelyettes volt, akit valószínűleg szolgálatra helyeztek Zalaegerszegre. A család a Jókai utca 42-ben lakott. Jolán 1930. május 12-én himlő elleni védőoltást kapott.

Az apa tagja volt annak a zalaegerszegi csendőrosztálynak, amely végsőkig harcolt a szovjet csapatok ellen Magyarországon és Ausztria területén is. Ez a csendőrosztály 1945. május 8-án Sankt Veit an der Glannál (Ausztria) esett angol hadifogságba, onnan május 20-án irányították őket a weissensteini hadifogolytáborba. Ez az információ a müncheni székhelyű magyar emigráns szervezet, a Magyar Harcosok Bajtársi Közösségének lapjában, a Hadak Útján folyóiratban jelent meg.

Ez alapján feltételezhető, hogy Csóka János nem tért haza, valószínűleg családja is követte őt az emigrációba, és talán Bajorországban telepedhettek le. Lehet, hogy éppen Regensburgban.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-regensburgi-bolhapiacon-bukkant-ra-csoka-jolan-emlekkonyvere-bucher-andrea-4834759/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában