Az egyház jövőjéről

2021.01.15. 08:00

Javaslatokat vár a püspökség

Varga László megyéspüspök tavaly meghirdette a Kaposvári Egyházmegye első zsinatát, melynek előkészítése tavasszal zárul. De mit is jelent ez, és mi vele a püspök célja? Tomanek Péter atyát, a Kaposvári Püspökség irodaigazgatóját, a zsinat koordinátorát kérdeztük.

Horváth-Balogh Attila

Tomanek Péter atya, a püspökség irodaigazgatója

Fotó: ZH

- Püspök atya a zsinatot az eyházmegye alapításának 25. évfordulója kapcsán, a Közösségben, vonzásban, egységben mottóval hirdette meg – kezdte Tomanek Péter. – Szent VI. Pál pápa szerint az egyház az evangelizációért van, ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha sorsközösséget vállalunk azokkal, akikhez a küldetésünk szól.

Tomanek Péter atya, a püspökség irodaigazgatója
Fotó: ZH

– Az egyházmegye első zsinatának célja, hogy a hívek számára vonzóvá tegyük a katolikus egyházat és azon belül az egyházmegyét – folytatta Tomanek Péter. – A folyamat úgy zajlik, hogy a zsinati bizottságok kiválasztották azt a 10 témát, amelyek az egyház és a hívek kapcsolatában napjainkban relevánsak, s ezekhez munkadokumentumok készültek, melyek a püspökség honlapján, a „Zsinat” fül alatt hozzáférhetők. Ezeket vitaindítónak, kiindulási alapnak szánjuk, az a célunk velük, hogy papság és a világi hívek dialógusában mindenki szabadon és őszintén kifejthesse véleményét – mégpedig az oldalon feltüntetett e-mail-címre küldött levélben. Püspök atyával hisszük: csak így van remény arra, hogy ne elméleteket gyártsunk, hanem valóban az életet, az egyházmegye megújulását szolgáljuk.

A zsinatnak külön aktualitást ad a koronavírus. Fontos kérdés az is, hogy a járvány idején, vagy éppen a pandémia után hogyan tud az egyház keresztény emberek élő, fejlődő, a változásokhoz igazodó közösségeként megjelenni.

– Nagyon számítunk rá, hogy a hívek is megosztják velünk véleményüket, javaslataikat, például a püspökségi honlapon keresztül – tette hozzá Tomanek Péter atya. – A közelmúltban Nagykanizsán is tartottunk előkészítő alkalmakat, illetve összeállítottunk egy kérdőívet, amit kiküldtünk a plébániákra, de fent van a honlapunkon is. Ilyen kérdésekre várunk választ: a kitöltő milyennek látja az egyházat, szerinte megszólíthatók-e a fiatalok, hogyan vélekedik a karitász munkájáról, illetve miben szeretne és tudna ő is tevőlegesen segíteni nekünk? Az előkészítés folyamata áprilisban zárul, a javaslatokat pedig ennek során beledolgozzuk a munkadokumentumokba. Ezeket a zsinat véglegesíti majd, a következő 3–5 évben pedig egyfajta zsinórmértékként szolgálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában