Koronavírus Zalában

2021.01.04. 13:35

Január 24-ig marad egységesen a lezárás Ausztriában

Ausztriában a lezárás mindenkire január 24-ig vonatkozik. Az ingyenes teszt lehetősége nem rövidíti ezt le, miután az ellenzék felszólalt ellene. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelem, a gasztronómia és az idegenforgalom csak január 25-én nyílhat meg, és az iskolák is maradnak addig a távoktatásban.

orf.at/zaol.hu

Kormányzati körökből az ORF-nek hétfőn reggel megerősítették, hogy a tervezett január 18-a előtti hétvégére tervezett országos, ingyenes és szabadon választható teszt lehetősége, amely lehetővé tette volna, hogy az azt követő héten, tehát 18-án kinyissanak a nem csak alapvető ellátást biztosító üzletek illetve szolgáltatások, nem valósulhat meg. Az ellenzék ugyanis felszólalt ez ellen – számolt be róla az orf.at.

Rudolf Anschober, egészségügyi miniszter korábban tárgyalásokat hirdetett az ellenzékkel a megállapodás elérése érdekében, amit ennek ellenére a tervezett időpontban – hétfőn délben – megtartanak. A kormány szerint, ha nincs megállapodás, akkor a kereskedelem, a gasztronómia és az idegenforgalom megnyitását egy héttel, azaz január 24-ig el kell halasztani.

Az eredeti terv az volt, hogy azok, akik teszten mennek keresztül, egy héttel korábban előnyökre tehetnek szert – például kulturális és sportesemények látogatására vagy olyan termékek vásárlására, amelyekre nincs szükség minden nap, például ruhákra vagy könyvekre. Ezenkívül a szolgáltatók, például a fodrászok is kinyithattak volna, az iskolákban pedig visszatért volna ettől kezdve az osztálytermi oktatás.

A megfelelő módosítást, amely lehetővé tette volna a „szabad tesztelést„, nem sokkal az év vége előtt küldték el értékelésre. Vasárnap azonban az ellenzék különféle okokból bejelentette, hogy megtagadja a törvény jóváhagyását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában