gyász

2021.01.20. 07:00

Elhunyt Hirth Vilmos

Életének 89., áldozópapi szolgálatának 61. évében elhunyt P. Hirth Vilmos SVD verbita szerzetes, az Isteni Ige Társasága magyar rendtartományának újraalapító provinciálisa.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Shutterstock

Vilmos atya 1948-ban, 16 évesen került be a verbiták kőszegi missziósházába, mi­után német származásuk miatt családja valamennyi tagját kitelepítették az országból.

A szerzetesrendek magyarországi feloszlatása után a pannonhalmi gimnázium diákja, aztán az egri szeminárium növendéke lett. Pappá 1960-ban szentelték.

Rövid müncheni kápláni szolgálata után mintegy három évtizeden keresztül Paraguayban, az ottani indiánok között végzett missziós tevékenységet, ahol püspöki helynökké nevezték ki. 1992-ben tért vissza végleg Magyarországra, és 12 évig volt annak a verbita tartománynak a rendfőnöke, amely annak idején befogadta őt. Nevéhez köthető a verbiták egykori ingatlanjainak visszaigénylése, a kőszegi rendház helyreállítása, a budatétényi missziósház felépítése, valamint a szintén budapesti Szent Arnold Lelkigyakorlatos Ház megalapítása.

Élete utolsó éveit a szombathelyi papi otthonban töltötte, ott hunyt el január 18-án. Búcsúztatóját január 27-én 10 órakor tartják a kőszegi Jézus Szíve-templomban, majd a városi temetőben helyezik végső nyugalomra.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában