így már 65 címszó szerepel

2021.01.27. 07:00

Bővült a helyi értékek köre Hévízen: egy életmű, a polgári kör és egy különleges edényke a listán

Tovább bővült a helyi értékek köre. Az értéktár bizottság Vértesaljai Antalné munkásságát, a Széchenyi István Polgári Kört, továbbá egy 1957-ben napvilágra került népvándorlás kori edénykét vett fel a listára.

Péter B. Árpád

Mária néni (középen) az őt ünneplők körében tavaly júliusban, amikor átvette a 75 évvel azelőtt megszerzett pedagógusdiplomára emlékeztető platina oklevelet

Forrás: ZH Archívum

Fotó: Péter B. Árpád

A lajstromban így már 65 címszó szerepel, és bár az elmúlt év végén elmaradt a hagyományos Hungarikum-nap, emiatt az okleveleket sem tudták átadni, de ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, pótolják a ceremóniát.

Vértesaljai Antalné platina­diplomás pedagógus, Hévíz dísz­polgára, a Magyar Örökség Díj birtokosa több mint ötven éven át vezette az általa alapított díszítőművészeti szakkört. A Népművészek Za­lában című kiadványban egyebek mellett megemlítik vele kapcsolatban, hogy hivatásának érzi a népi hímzések megismerését és továbbadását, mert meggyőződése, hogy ezek a textilek a magyarság múltját őrzik.

Hévíz 2017-ben emelte dísz­polgárainak sorába. Akkor lapunknak adott interjújában kiemelte: „Nem volt könnyű az életem, de a Jóisten kegyelméből szeretetben, egészségben és boldogságban élhetek.” Papp Gábor polgármester pedig azt mondta róla: egy igazi tanító, aki amellett hogy a szakmáját hivatásként végezve nemcsak a tananyagra, hanem a becsületes életre is okította diákjait, nyolc gyermeket nevelt fel hitben és szeretetben, családfenntartó édesapa nélkül.

Mária néni (középen) az őt ünneplők körében tavaly júliusban, amikor átvette a 75 évvel azelőtt megszerzett pedagógusdiplomára emlékeztető platina oklevelet Fotó: Péter B. Árpád / ZH Archívum

A hévízi értéktár bizottság a Széchenyi István Polgári Kört is felvette a város kincseinek lajstromába. A közösség 2002-ben alakult a később díszpolgárrá választott Sebők András kezdeményezésére, aki azóta is az egyesület elnöke. A kör a nemzeti kultúra ápolását, a keresztény polgári értékek védelmét tűzte zászlajára.

A szervezet több mint száz programot, estet szervezett, ezeken mások mellett előadást tartott és beszélgetett a jelenlévőkkel Papp Lajos szívsebész, Hargitay András olimpiai bajnok úszó, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző és több alkalommal Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész is.

A kör anyagilag is támogatta többek között Böjte Csaba áldozatos munkáját, a hévízi Árpád-házi Szent Erzsébet- és a veszprémi Brusznyai-szobor felállítását, az árvíz- és vörös­iszap-károsultakat, valamint a keszthelyi kórházat.

Az értéktár bizottság a népvándorlás kori edényke kapcsán felidézte: 1957-ben került elő egy épület pincéjének ásásakor a Hévízdombon. A hullámvonalakkal díszített kerámia az úgynevezett Keszthely-kultúrás sírleletek egyike, amely igazi régészeti szenzációt jelentett a maga korában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában