Koronavírus Zalában

2021.01.07. 11:30

Angliában élő zalai a brexitről: a járvány felülírta a kilépéssel kapcsolatos aggodalmakat

Sokan emlékeznek Gombos Juditra, akinek megyeszékhelyi közművelődési szakemberként, majd a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem igazgatójaként számos feledhetetlen kulturális élmény létrehozását köszönhetjük.

Arany Horváth Zsuzsa

Gombos Judit 2004-ben Másokért díjat kapott Zalaegerszegen. Ekkor készült a fotó

Fotó: ZH Archívum

A volt zsinagóga a keze alatt lett a képzőművészet és a zene egerszegi fellegvára. A változó családi munkavállalás szólította húsz évvel ezelőtt Anglia fővárosába, ott nevelte fel a lányát, aki orvos lett. Ma egy Londonhoz közeli bio­technológiai cég projektmenedzsere. Őt kérdeztük arról, mit tapasztal a környezetében, azután, hogy Anglia január 1-jén végleg kilépett az Európai Unióból.

Gombos Judit 2004-ben Másokért díjat kapott Zalaegerszegen. Ekkor készült a fotó
Fotó: ZH Archívum

– Ma azt hiszem, inkább a pandémia hatásairól beszél itt is mindenki, de ez így van már a járvány kitörése óta. A Covid-19 alaposan felülírta az összes, brexittel kapcsolatos aggodalmainkat – írta levelében Judit. – Amikor négy éve kiderült a kilépésről szóló népszavazás eredménye, mi, európaiak eléggé elkeseredtünk. Igaz, nem tudtuk pontosan, milyen következményekkel jár mindez. Van szerb, lengyel, szlovák barátom, mindannyian vettek már itt házat (nagy kölcsönöket vettek fel a bankoktól), ezért is sokat dolgoznak.

Annyi változott, hogy az elmúlt pár évben mindannyian kérvényezték az angol állampolgárságot – korábban ezzel nem nagyon foglalkoztak, de a brexitnépszavazás után végül lényegesnek tartották ezt. Angol barátom boldog, ugyanis ő azért szavazott a kilépésre, mert fontos számára, hogy most szabadon kereskedhet az ország a volt gyarmatokkal. Úgy tudja, ezt eddig csak EU-s korlátozások mentén tehették. Decemberben többet lehetett hallani a hírekben a brexitről, hiszen ketyegett az óra, s a tárgyalások az EU-val nem haladtak túl jól. Miután megszületett a megállapodás, mindenki újult erővel koncentrál a járványra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában