online vetélkedő

2020.12.18. 07:00

Virtuális laboravatót rendeztek Zalaegerszegen

Virtuális laboravatót tartottak a napokban a Technológiai Centrumban, a mechatronikai képzési és kutatási intézet tesztpályán létesített oktatási laboratóriumának bemutatását középiskolások és szaktanárok követték nyomon az online térben.

Varga Lívia

Dr. Szalai István intézetigazgató a virtuális laboravatón

Fotó: ZH

A Pannon Egyetem Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetben hangsúlyosan méréstechnikai és gépjárműtechnikai kutatásokat végeznek, utóbbi esetén különösen az intelligens anyagok gépjárműipari felhasználására koncentrálnak – mondta előadásában dr. Szalai István intézetigazgató. Ezen kutatási eredmények hatására létrejöttek olyan mérési módszerek és elrendezések, melyeket az oktatásban is szeretnének alkalmazni, tette hozzá az egyetemi tanár.

Dr. Szalai István intézetigazgató a virtuális laboravatón
Fotó: ZH

Dr. Szalai István kiemelte: négy különböző elven működő eszközt fejlesztettek, az első modellkészülék a gördülési súrlódási együtthatót méri; egy másik demonstrációs mérés azt mutatja be, hogy az ultrahangszenzorok karakterisztikáját hogyan lehet kimérni (ez segíti például a gépjárművezetőt tolatásnál a távolság felmérésében). Egy harmadik mérési elrendezésben az indukciós motor különböző karakterisztikáinak felvételét mutatták be, míg végül az intelligens anyagokhoz legszorosabban kapcsolódó mérés került terítékre: olyan anyagokból, amelyek mágneses tér hatására megváltoztatják viszkozitásukat, tengelykapcsolókat lehet összeállítani.

– S hogy mik a hosszú távú céljaink ezekkel a mérésekkel? – fordult az online közvetítést figyelő középiskolások felé dr. Szalai István. – Felkerülnek mint intelligens eszközök az internetre, és remélem, önök között is lesznek olyan hallgatók, akik távméréseket végezhetnek ezen eszközök felhasználásával.

A bemutatón dr. Szalai István mellett közreműködött Decsi Péter és Mester Sándor tanársegéd, valamint a Technológiai Centrum két műszaki asszisztense, Szemenyei Ákos és Simon Norbert. Az eseményt a Pannon Egyetem az „Autonóm járműrendszerek kutatása a zalaegerszegi autonóm tesztpályához kapcsolódóan” című EFOP-projekt keretében rendezte meg.

A program zárásaként kihirdették az ugyanezen projekt keretében, december 10-én megtartott Ki tud többet az önvezető járművekről? elnevezésű, középiskolásoknak szervezett online vetélkedő eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában