berzsenyi utca

2020.12.03. 07:00

Tovább folytatódik a zöldítési program Zalaegerszegen

Tegnap is folytatódott az önkormányzati faültetési program a megyeszékhelyen, ezúttal a Berzsenyi utcára került 42 új növény.

Arany Horváth Zsuzsa

Balaicz Zoltán, Böjte Sándor és Kovács Mihály a Berzsenyi úti frissen ültetett lepényfánál

Fotó: Katona Tibor

Balaicz Zoltán polgármester felidézte az eddigi akciókat, amely 2019-ben kezdődött, 5000 facsemete elültetésének tervével. Mostanra, a klímavédelmi programhoz csatlakozó cégek, intézmények, magán­emberek jóvoltából közel van az a helyzet, amikor 10 ezer új fával gazdagodik a város. Most közel 8000 új köztéri fánál tart Zalaegerszeg, ezek közül 42 – kőris és lepényfa – került a Berzsenyi utcára, ezt idén még 60 fa elültetése követi a Hock János utcában. A zöldítési vállalás jövőre folytatódik.

Balaicz Zoltán, Böjte Sándor és Kovács Mihály a Berzsenyi úti frissen ültetett lepényfánál

A belvárosi városrész képviselője, Böjte Sándor Zsolt tegnap arról tájékoztatott, hogy a körzet közterületeinek megújítása folyamatos, játszóterek, járdák, terek, felnőttsportterek jöttek létre és újultak meg. A tízemeletes házakban és a nagy forgalmú közút mellett élők jogos igénye a zöldítés, tette hozzá.

Kovács Mihály főkertész jelezte, a városi törmelékes talajhoz választották a sanyarú viszonyokat jól tűrő, Siófokon és Kőszegen nevelkedett – a jellegzetes csavart termése után elnevezett – most 5-6 éves lepényfa csemetéket, amelyek 10-15 méterre nőnek majd meg, élettartamuk pedig a kőrisekkel együtt közelít a 100 évhez. A városi közterületekre ültetett fákat a közvilágítási eszközökre tekintettel metszik majd a következő években, hogy harmonikus lombkoronát alakíthassanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában