Karácsonyi jótékonykodás

2020.12.24. 07:00

Számos szervezet osztott adományokat Zala megyében

A megye több településén ételt és csomagokat osztottak az elmúlt napokban a rászorulóknak.

Benedek Bálint, Gyuricza Ferenc, Horváth-Balogh Attila, Jóna István

Zalaegerszegen Budainé Kovács Beáta és Budai Jázmin veszi át a Yankee étterem csomagját Vastag Balázstól és Takács Ádám pincértől

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Bázakerettyén most először szerveztek karácsonyi jótékonysági akciót, a településen működő két konyha összefogásával. A Kerettye étterem dolgozói töltött káposztát főztek, míg a gasztronómiai szaklapok által az ország egyik legjobb vidéki éttermének tartott Bonne Chance munkatársai olyan aprósüteményekkel – gyümölcskenyér, kókuszgolyó, mézes puszedli, sajtos rúd – lepték meg a rászorultakat, amelyek frissessége mindvégig megmarad az ünnepek alatt. Ez utóbbiak csomagolásában a zalai származású színész-operaénekes, Magyar Bálint is közreműködött.

Magyar Bálint és Orsós Mónika kiszállításhoz készíti elő az aprósüteményeket Bázakerettyén
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

- Ötven adag ételt készítettünk, amelyek kiszállítását szerda délutánra időzítettük – mondta Csatlós Csilla polgármester.

– Így a csomagokat közvetlenül karácsony előtt kaphatta meg minden kedvezményezett – folytatta Csatlós Csilla. – Ez csak egy része volt az ünnepet megelőző jótékonysági akcióinknak. A családsegítő szolgálat támogatásával ugyancsak a napokban több mint 700 kilogramm tartós élelmiszert osztottunk szét a rászoruló lakóinknak, abban bízva, hogy ezzel valóban jelentős segítséget tudunk nyújtani számukra, illetve hozzájárulhatunk a háztartásokat terhelő kiadások csökkentéséhez.

A község önkormányzati vezetője azt is hozzátette: miután a pandémiás időszak miatt ez évben nem tudták megtartani a szépkorúak napját, ezért annak költségkeretét ugyancsak az adventi időszakban használták fel. A rendezvényre szánt pénzből vásároltak egy-egy vízforralót a település valamennyi olyan háztartása számára, amelynek van 65 év feletti lakója, s azt egy-egy ízében különleges és nem mindennapi látványt nyújtó virágzó tea, valamint egy köszöntőlevél kíséretében ugyancsak kiosztották már.

A nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat, az ANOSZTRU Országos Egyesület, a Magyar Szocialista Párt Zala megyei szervezete, valamint a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet összefogásával tegnap több mint 100 ajándékcsomagot adtak át 3500–3700 forint értékben rászorulóknak Kanizsán, a Bogdán János Közösségi Házban, illetve szállítottak ki az érintettekhez Teleki Lászlóék. Az ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatón Teleki László, a nemzetiségi önkormányzat és az ANOSZTRU elnöke elmondta: a csaknem 20 éves múltra visszatekintő, de a pandémia miatt most elmaradó hagyományos melegételosztást próbálják pótolni tartós élelmiszerek átadásával.

Dr. Fodor Csaba, az MSZP megyei elnöke jelezte, az akciót az országgyűlési képviselőcsoport által a párt szolidaritási alapjába befizetett hozzájárulásból támogatják. Szolnok Ferenc, a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet elnöke pedig az összefogást méltatta. Teleki László végül hozzátette: ha valakinek szüksége lenne még csomagra, az jelentkezzen a közösségi házban.

Teleki László, Szolnok Ferenc és dr. Fodor Csaba az ajándékcsomagokkal Nagykanizsán
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

Zalaegerszegen hétfőn a megyeszékhelyi Yankee Pub & Pizza étterem teraszán Vastag Balázs megbízott üzletvezető és munkatársai 200 adag gulyáslevest, hozzá kenyeret és szaloncukrot osztottak a rászoruló családoknak. A Zalaegerszegi Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ 150 főnek adta át az étterem által kiállított ételkuponokat, ezzel vehették át a helyszínen az ételcsomagot. Az ételosztás végén a cég 50 csomagot szállított ki a Zalaegerszegi Családok Átmeneti Otthonában élőknek.

Zalaegerszegen Budainé Kovács Beáta és Budai Jázmin veszi át a Yankee étterem csomagját Vastag Balázstól és Takács Ádám pincértől Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Galambokon két helyi vállalkozó szerdán karácsony alkalmából 42 családnak szállított házhoz frissensültekből álló ételeket, mellé bejgli és mézeskalács is jutott. Bacs Zsolt és Nagy László Bence nem először adakozik, a korábbi években advent idején főleg tartós élelmiszereket osztott szét a rászoruló családoknak. De előfordult, hogy Murakeresztúrra szállítottak tűzifát és pizzát a nehéz körülmények között élőknek. Tavaly szintén az ünnepek előtt vacsorával kedveskedtek néhány nélkülöző család gyermekeinek.

A galamboki vállalkozók gyűrűjében az egyik megajándékozott család tagjai. Balról Nagy László Bence, Bogdán Levente, Bogdán Imre és Bacs Zsolt Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

– Az idén a járványhelyzet mindent felülírt, ám szerettük volna egy nappal szenteste előtt melegétellel meglepni a rászorulókat – mondták. – A kezdeményezésünkhöz újonnan csatlakoztak még támogatók, akik a desszertről is gondoskodtak, így néhány szelet bejgli és mézeskalács is jutott a csomagokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában