fejlesztés

2020.12.02. 14:00

Megszépült az egervári óvoda – A helyi összefogás fontossága

A szülők és a környező települések összefogásának köszönhetően számos fejlesztés történt az Egervári Mesevár Óvoda és Mini Bölcsődében az elmúlt évben. Megszépült többek között a homlokzat, kibővült az udvar, s foglalkoztató mesefüzet látott napvilágot.

Mozsár Eszter

Gyerkó Gábor polgármester és Kovács Szilvia intézményvezető a megszépült homlokzat előtt. Szilvia kezében a mesefüzet

Fotó: Katona Tibor

Csepike kalandjait ismerhetik meg a gyerekek az Egervári mesék című kiadványból, amit Havasi Borbála, Luif-Nagy Szilvia,Tóth-Takó Adrienn szülő, valamint az intézmény vezetője, Kovács Szilvia írt. A vidám történetek elsősorban a természeti értékeket, a lakhely történetét mutatják be, így fény derül arra, hova lett Gyöngyvirág kisasszony koronája, miként lehet békaszéket készíteni nagyapával, vagy mi a legjobb módja a madáretetésnek. Korbuly Ágnes grafikus illusztrációi színezésre csábítják az olvasót. A szerzők az óvodás és iskolás korú gyermekeknek szánták a füzetet, aminek várhatóan lesz folytatása. Kovács Szilviának és kollégáinak sok ötlete volt arra, hogy miként tehetik még otthonosabbá óvodájukat. Egy évvel ezelőtt megalakult a szülői közösség, tevékenységük rövid ideje alatt szemlátomást sokat változott az óvoda.

Gyerkó Gábor polgármester és Kovács Szilvia intézményvezető a megszépült homlokzat előtt. Szilvia kezében a mesefüzet
Fotó: Katona Tibor

- Mindig számíthatunk a helyi vállalkozók munkájára, felajánlására, s a szülők támogatására – tájékoztatott az intézményvezető. – Ez egy régi épület, ráfért már a csinosítás. A közösség erejét dicséri, hogy teljesen felújítottuk a csoportszobákat, kifestettük a falakat, lecseréltük a bútorokat. Új fektetőágyakat szereztünk be, kifestettük az öltözőket, a közlekedőt. A színes homlokzat és a Mesevár felirat az utcafrontról jól látható, Jelenleg a mini bölcsődével együtt hatvanan játszanak nap mint nap az épületben. Figyelünk a kicsik egészségére, hetente kétszer visszük a sószobába őket. Sokat tettünk azért, hogy a környezet méltó és szép legyen. Ezt támogatásokból és felajánlásokból fedeztük. Szülői bált, sütemény- és játékbörzét tartottunk, hulladékgyűjtésből és a régi bútorok értékesítéséből lett bevételünk. Ezen kívül a helyi vállalkozók munkájukat és pénzbeni támogatásukat ajánlották fel. Bár a mi életünket és elképzeléseinket is felülírta a járvány, igyekeztünk minél több olyan programot és tevékenységet megvalósítani, ami a gyermekeket fejleszti. Gyermekjógát és oviangolt indítottunk. Emellett az érzékenyítő foglalkozások arra tanították őket, hogy miként bánjanak a környezettel, az állatokkal, a sérült emberekkel. Nagyon kedvelték az ovizsaru programot is. A fejlesztések, felújítások értéke több millió forint. Eszmei értéke azonban sokkal több ennél, ugyanis elindult egy közös gondolkodás, tenni akarás az elképzelések megvalósításáért.

Az intézménynek négy tulajdonosa van, s öt település a fenntartója. Pályázatok és a Magyar Falu program biztosítja a folyamatos fejlődést.

- 2012-ben sikeres pályázatnak köszönhetően indult az egész épület felújítása, akkor kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elektromos rendszert – emlékezett vissza Gyerkó Gábor polgármester. – Az épület utcafronti részében főzőkonyha üzemelt. Azóta más látja el a közétkeztetést, így az épületnek az a része megüresedett. 2016-ban az önkormányzat a Területfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert sikeresen, így két évvel később a helyiségek összenyitásával kialakítottuk a minibölcsődét, s felújítottuk a melegítőkonyhát. Ekkor hoztuk létre a sószobát. A gyerekek növekvő létszáma miatt kibővítettük az udvart. Erre a Magyar Falu Program keretében 2019-ben pályáztunk s nyertünk ötmillió forintot. Felújítottuk az udvar közel 200 méter hosszú kerítését. Az idei kiíráson ugyancsak nyertünk ötmillió forintot, amiből nyolc új kültéri, többfunkciós játszóeszközt szerzünk be. Az udvaron padokat helyezünk ki tavasszal, ivókutat és kerékpártárolót létesítünk. Így már teljes lesz a felszereltség. Egy önkormányzatnak fontos, hogy a saját forrásain kívül a helyi civil szervezetek, közösségek kezdeményezései is napvilágot lássanak. Elmondható, hogy településünkön ez jól működik. Örülünk, hogy az óvoda szülői közössége nagyban leveszi a vállunkról a terhet.

A polgármester és az intézményvezető végül hozzátette: a beruházások mellett fontosak az olyan ötletek megvalósulása, mint a mesefüzet. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban kötődjenek lakóhelyükhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában