Magyar Falu Program

2020.12.04. 12:12

Falugondnoki buszt kapott Kispáli önkormányzata

Magyar Falu Programhoz (MFP) benyújtott sikeres pályázat eredményeként pénteken falugondnoki teendőket segítő kisbuszt vehetett át Horváth Zsuzsa polgármester.

Arany Horváth Zsuzsa

20201204 Zalaegerszeg KIsbusz átadás Magyar falu program keretében Kispáli részéreHorváth Zsuzsanna Kispáli polgármester Vígh László országgyűlési képviselő Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A 13 millió forint értékű járműre régóta várt az észak-zalai település, amely mostantól többek között az óvodások Egervárra szállítását, az idősek gyógyszer- és élelmiszer vásárlását oldja meg az autó segítségével. A polgármester elmondta, tavaly óta működik a falugondnoki szolgálat, de eddig a környező települések segítsége jóvoltából tudták ezeket a feladatokat ellátni, így igény esetén ők is viszonozzák a gesztust. A járványhelyzet múltával pedig a község civil szervezetei is tervezhetik a programjait, kirándulásaikat. Az átadáson jelen lévő Vigh László országgyűlési képviselőtől megtudtuk, a 2 éve indult Magyar Falu Program keretében az ő körzetébe eddig 13 falubusz érkezett. A kormány döntése alapján 2019. február végén elindult a Modern Városok Program fejlesztéseivel összefonódva a Magyar Falu Program, a jelen kormányzati ciklus egyik kiemelt stratégiai eleme, olvasható a program tájékoztatójában.

Horváth Zsuzsa polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő a falugondnoki busz átadásakor Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A forrásokat a községi önkormányzatok saját intézményeik felújítására, a falvak közösségi célokat szolgáló infrastruktúrájának kialakítására használhatják. Ezévben 217 milliárd, jövőre pedig 250 milliárd forintot fordítanak a MFP-ra. Vigh László tegnap a megyeszékhelyi autószalonban zajlott átadási ceremónián hangsúlyozta, a vírushelyzetben felértékelődnek ezek a járművek, az időseknek e módon megoldja a falvak vezetése a beszerzéseket. A falubusz az aprófalvas településszerkezetű Zalában különösen hasznos segítője a helyi önkormányzatoknak. A most átadott Opel Zafira Life az átalakítás következtében a kerekesszékesek szállítására is alkalmas. Az autó kulcsát Kiss Ramóna, a márkát forgalmazó kereskedőház ügyvezető igazgatója adta át a kispáli polgármesternek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában