Megoldották a vízelvezetést

2020.12.11. 07:00

Elindult és maximális létszámmal működik a házi gondozás Kerkabarabáson

Árkolási munkálatokkal zárta a 2020-as esztendőt a mintegy 300 lakosú község önkormányzata. A napokban a Kultúrház utca közel százméteres szakaszán oldották meg az évek óta problémás vízelvezetést.

Gyuricza Ferenc

Zajlik az árkolás a Kultúrház utcában Fotó: Gyuricza Ferenc

Paál István polgármester elmondta: a korábban elhanyagolt árkolás oda vezetett, hogy a csapadékvíz nem tudott elfolyni, és vagy az utcát öntötte el, vagy a családi házas ingatlanokat. A lakók többször jelezték a hiányosságot, amit az önkormányzat önerős beruházás keretében számolt fel. Párhuzamosan a közútkezelő a faluba vivő állami út mellett árkoltatott, így ott is megszűnt a hasonló probléma.

Zajlik az árkolás a Kultúrház utcában Fotó: Gyuricza Ferenc

– A 2020-as évünk a pandémiás nehézségeket leszámítva egészen sikeresnek mondható – fogalmazott a polgármester. – Lakossági igényekre reflektálva a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézményen keresztül elindítottuk a házi gondozást a településen. A szolgáltatásnak olyan sikere van, hogy a házi gondozó teljes munkaidejét leköti az igények kielégítése. A törvény legfeljebb nyolc fő ellátását teszi lehetővé, ezt maximálisan ki is használjuk. Eredményesen szerepeltünk az év során a Magyar Falu Program pályázatán is, ennek köszönhetően zöldterületek karbantartására alkalmas gépeket és eszközöket szereztünk be, a ravatalozó felújítására benyújtott pályázatunk pedig tartaléklistáról kapott 8,2 millió forintot, így annak a programnak is nekikezdhetünk. A ravatalozónk még a hatvanas években épült, új előtetővel szeretnénk ellátni, illetve a sírkert kerítését is tervezzük lecserélni, utóbbit akár úgy is, hogy az önkormányzat megvásárolja a szükséges anyagot, a munkákat pedig közösségi összefogással végezzük el.

Paál István további terveket is felvázolt. A művelődési házuk udvarára például rendezvények befogadására alkalmas pajtaszínházat építenének, továbbá itt is szeretnék lecserélni a kerítést, amely még a ’70-es években készült. Emellett a polgármester szólt arról is, hogy információi szerint 2021-ben kezdődik a településre vezető 7426 jelű, mintegy 4,6 kilométer hosszú, alsóbbrendű út két ütemben megvalósuló felújítása. Először a Lentikápolnai településrészétől a község átkelési szakaszáig vezető rész kap új burkolatot, majd később a Zalabaksa felé vezető szakasz is sorra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában