Így csinálta a professzor is

2020.11.10. 07:00

Túrával és kísérletekkel tisztelegtek Öveges József előtt Pákán

A település híres szülötte, Öveges József fizikaprofesszor 125 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Pákán, a faluban ez alkalomból tartottak megemlékezést az elmúlt hétvégén.

Korosa Titanilla

Vargáné Tüske Judit segített Pap-Szabó Anitának, aki „tűzbe tette a kezét” Öveges professzor emlékére Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényre természetesen az Öveges Emlékháznál gyűltek össze a résztvevők, akik adózni szerettek volna a tudományos ismeretterjesztés hazai úttörője, a piarista szerzetes és tanár Öveges professzor emléke előtt. A Pákai Természetbarát Klub rendhagyó eseményt hirdetett, hiszen a rövid ünnepség és gyertyagyújtás mellett fizikai kísérleteket is láthattak, majd túrára indultak az érdeklődők. A két éve megalapított természetbarát csapat tagjai rendszeresen járják a vidéket. Az elmúlt időszakban szerveztek lepkeismereti kirándulást Pördeföldére, valamint kerékpározást, melynek egyik állomása a lovászi légópince volt, közben pedig csipkebogyót is szüreteltek a résztvevők. Múlt hétvégén a vétyemi ősbükkösbe szervezett közel 10 kilométer hosszúságú Öveges-emléktúrát első alkalommal hirdették meg, hagyományteremtő céllal, hogy ezzel is tisztelegjenek a település szülötte előtt.

Vargáné Tüske Judit segített Pap-Szabó Anitának, aki „tűzbe tette a kezét” Öveges professzor emlékére Fotó: Korosa Titanilla

A program résztvevői széles körű ismereteket szerezhettek Övegesről, hiszen a túra előtt a néhai Öveges professzor házában Vargáné Tüske Judit, a helyi általános iskola fizikatanára kalauzolta végig őket. Megtudhatták, hogy az 1895-ben született Öveges József édesapja is tanító volt. Tanulmányait komolyan vette az ifjú Öveges, szerzetesi családjául a legnagyobb tanító rendet, a piaristákat választotta. A gimnázium után egyetemi tanulmányait mint matematika–fizika szakos tanárjelölt végezte, majd több helyen is oktatott.

A természettudomány népszerűsítésének egyik legkiemelkedőbb alakjaként nagyon sokat tett a tudományos igényű ismeretterjesztés területén. Legkedvesebb kísérleteim címmel televíziós műsort vezetett, itt egyszerűen elvégezhető, látványos kísérleteket mutatott be, melyekhez könnyen érthető magyarázatokat adott. Nyári szabadságát pedig rendszeresen Pákán, a szülőfalujában töltötte.

Ha már Öveges professzor születésére emlékeztek, akkor a fizikai kísérletek sem maradtak el. A tárlatvezetés után Vargáné Tüske Judit a közönség tagjait bevonva többet is bemutatott az egyszerűbbek közül. Kiderült, hogyan lehet diót törni egy vállalkozó szellemű résztvevő fején, vagy hogyan lehet égési sérülés nélkül szappan, víz és szén-dioxid felhasználásával meggyújtani annak a kezét, aki elég bátor ehhez a kísérlethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában