A Játékstrandra 113 ezren, míg a Lidóstrandra 38 ezren váltottak jegyet

2020.11.07. 07:00

Többszörösére nőtt a nyári szálláshelykeresések száma Gyenesdiáson

Bár a járványhelyzet sok mindent visszavetett az idei szezonban, a szálláshelykeresések száma jelentősen emelkedett, s kedvezően alakultak a strandi bevételek is. Ez is kiderül az idegenforgalmi szezont összegző előterjesztésből, melyet a napokban tekintett át a nagyközség képviselő-testülete.

Keszey Ágnes

Nyári képeink is arról tanúskodnak, hogy kedveltek voltak a gyenesdiási strandok

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

A beszámolóban a nagyközség szervezetei széleskörű áttekintést adtak a településfenntartással, az infrastruktúrával, a közszolgáltatásokkal és a zöldterületek gondozásával kapcsolatos munkálatokról is, hiszen ezek minősége nagyban befolyásolja a vendégek véleményét. Az előterjesztésben a szezonkezdetre megvalósult piaci és strandi fejlesztésekre is kitértek.

Nyári képeink is arról tanúskodnak, hogy kedveltek voltak a gyenesdiási strandok
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Mint az összegzésből kiderül, a két strand bevétele összesen több mint 115 millió forint volt, ez 15,6 százalékkal több, mint a tervezett előirányzat, ám alacsonyabb, mint a tavalyi évben realizálódott közel 127 millió forint. A Diási Játékstrandon közel 113 ezer, míg a kisebbik, Gyenesi Lidóstrandon közel 38 ezer vendég váltott belépőt idén nyáron. Utóbbira így a tavalyi évhez képest közel 8 ezer fővel többen látogattak el. A Diási Játékstrand a Kék Hullám Zászló strandminősítésen ismét öt csillagot kapott, emellett a minősítési rendszerben ez bizonyult a járványügyi védekezésben a legfelkészültebb fürdőhelynek.

A beszámoló azt is tartalmazza, hogy az idén januártól októberig tartó időszakban 34 szálláshely-üzemeltető adta vissza az engedélyét, de 19 szálláshely-szolgáltató kért új engedélyt. Így összességében 240 szállásadó 1015 szobában 2560 férőhelyet biztosított. A településen szeptember végéig több mint 76,5 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Az idénre 31 millió forinttal tervezett idegenforgalmi adóbevétel – mint ahogy egyik településen sem – nem teljesül, hiszen a kormányrendelet értelmében tavasztól az év végéig nem kell ifát fizetni a vendégeknek (ennek mértéke a településen 440 forint vendégenként és éjszakánként). A tavaszi és nyári rendezvények egy része elmaradt a járványhelyzet miatt, ám programokkal, koncertekkel így is várták a vendégeket, az 500 fős létszámlimit betartásával.

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is összeállította beszámolóját, melyből kitűnik, hogy a nyári szálláskeresések száma a webstatisztikák alapján a tavalyihoz képest közel négyszeresére nőtt (7700-ról 30 600-ra). A szervezet folyamatos segítséget adott tagjainak a szálláshelyek számára kötelező online adatszolgáltatáshoz és a vírushelyzettel

kapcsolatos előírásoknak való megfeleléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában