Koronavírus Zalában

2020.11.13. 07:00

Online programokkal készül a megyei könyvtár

A veszélyhelyzet miatti védelmi intézkedések második üteme alatt a megyei könyvtár visszatért a korábbi „Könyvtár a küszöbön” szolgáltatáshoz.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvtár „küszöbén” Szalay Ráchel könyvtáros Iván Tibor olvasóval

Fotó: Pezzetta Umberto

Olvasóik számára az alábbi szolgáltatásokat biztosítják a könyvtár újbóli megnyitásáig: nyitvatartási időben (H-K-Cs-P: 9-17 óra között, szerda: 9-18 óra, szombat: 8.30-12.30) a korábban kikölcsönzött dokumentumokat visszaveszik, a kölcsönzés azonban november 11-től a katalógusból való választással történik. Az igényeket a honlapon lévő űrlapon, e-mail-címen, telefonon lehet egyeztetni. Minden esetben jelzik, mikor mehetnek a kért könyvekért. A könyvcsomag átvételekor kötelező a maszkviselés és a kesztyű használata.

A zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvtár „küszöbén” Szalay Ráchel könyvtáros Iván Tibor olvasóval
Fotó: Pezzetta Umberto

A könyvtár munkatársai is kesztyűben és maszkban végzik munkájukat. Az irodai szolgáltatásokat (nyomtatás, fénymásolás) előre leadott igény alapján továbbra is végzik, emellett a kutatásokhoz segítséget nyújtanak. A kormányzati döntés lehetőséget ad online események megrendezésére, könyvbemutató, előadás megvalósítására. Ezek közönség nélkül, az előadó és a technikai személyzet jelenlétében tarthatók meg. Az élő adások a közösségi oldalakon, youtube-csatornákon is elérhetők. A közelmúltban sikeres volt a „Mennyire vagy zseniá­lis detektív?” online nyomozós játék, valamint a Pannon Tükör online lapszámbemutatója is, ezért a virtuális térben megvalósítható programokat szeretnék folytatni. Újdonságként így tartották meg dr. Illyés Zoltán Zalaegerszeg természeti értékei című Face­bookon közvetített előadását.

Idén rendhagyó módon, az online térben tartják meg az Ady Endre tiszteletére rendezett szavalóversenyt. A zalaegerszegi és városkörnyéki 5–9. évfolyamos tanulóknak egy-egy kötelező verset kellett videóban rögzíteni, ezeket kapja meg a könyvtár, amiket majd november 16-tól a közösségi oldalakon láthatnak az olvasóik is. A költőre az Ady-iskolával közösen emlékeznek. Továbbra is folytatják az Irodalmi kalandozások megyei irodalmi levelezős játékot.

Kiemelt programsorozat az Európai Hulladékcsökkentési hét, ami november 21–29. között kerül sorra. Az idei év témája a láthatatlan hulladék. Ezzel az akcióval a környezeti nevelést, hulladékhasznosítást, környezettudatosságot szeretnék erősíteni.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár online felületén kreatív feladatokat, zöld kvízt, könyvajánlót, hasznos linkgyűjteményt találhatnak az érdeklődők. További elérhető programok a József Attila Tagkönyvtárban az online mesemondó verseny, az Apáczai Csere János Tagkönyvtárban a Könyvtárból jöttem… című podcast beszélgetések, a megyei könyvtár pedig a Deák blogon kínál friss olvasnivalót, érdekességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában