Koronavírus Zalában

2020.11.12. 12:46

Megkímélik a lakosságot, szennyvízből tesztelnek Beleznán

A nagyvárosokhoz hasonlóan a beleznai önkormányzat nemrégiben úgy döntött: saját forrásból elrendeli a koronavírus örökítőanyagának kimutatását a szennyvízből. Ezzel szeretnék megkíméli a lakosságot a teszteléssel járó kellemetlenségektől.

Benedek Bálint

Bődör István a szennyvíztelepnél

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Bődör István polgármester emlékeztetett: a Nemzeti Népegészségügyi Központ már május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

Bődör István a szennyvíztelepnél
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Mivel a településünk nyolc éve rendelkezik önálló szennyvízteleppel, ezért a koronavírus örökítőanyagának kimutatása után valós képet kaphatunk a lakosság jelenlegi fertőzöttségéről – fogalmazott a településvezető. – A kapott eredmény ismeretében a koronavírus elleni védekezés további lépéseit is meghatározhatjuk. Ez a fajta vizsgálat nagyon jó eljárás, hiszen nem vegzáljuk a lakókat különféle egyéni tesztekkel, hanem a 670 fős közösség állapotáról kapunk megbízható adatokat. Ráadásul az egyéni tesztelésben a lakosság minimum 60 százalékának részvételére van szükség ahhoz, hogy hiteles kép alakuljon ki. A településen élők közel fele 60 év feletti, akiket szeretnénk minél inkább megóvni, hogy lehetőleg ne menjenek közösségbe és maradjanak otthon. Bár szerencsére az eddigi adataink szerint Beleznára nem tört be a járvány, tudomásunk szerint még nincs fertőzött. Néhányan a külföldi munkájuk okán vállalták az önkéntes karanténba vonulást, ezzel is kerülik a nagyobb csoportosulásokat.

Bődör István hozzátette: a két egymást követő vizsgálatot várhatóan a jövő héten pécsi Szentágothai János Kutatóközpont a nagykanizsai Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ közreműködésével végzi el.

- Persze azzal mindenki tisztában van, hogy a járványhelyzet változatlanul fennáll, ezért annak érdekében, hogy megelőzzük a közösségi terjedés felgyorsulását, be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat – folytatta. – Tavasszal egyszer használatos maszkokat osztottunk, erre azóta sajnos nincs pénz a költségvetésünkben. Az észrevételeink szerint az emberek fegyelmezettek és betartják a szabályokat, hiszen mindenki tisztában van a betegség okozta egészségügyi vészhelyzettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában