Koronavírus Zalában

2020.11.12. 14:00

Járványhelyzet van a zalai templomokban is

A református egyház – ahogy körlevelükben fogalmaznak – „ismét az online térbe költözik”, a katolikus templomok viszont nyitva maradnak. A járványhelyzet fejleményeire reagál az egyház is.

GyF, PBÁ

Varga László kaposvári megyés püspök úgy döntött, felfüggesztik a közösségi programokat és az oktatásokat

Fotó: Gergely Szilárd

Szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat – erre szólítja fel a gyülekezeteket, lelkipásztorokat és egyháztagokat a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége. Ez nemcsak az istentiszteletekre, hanem például a gyülekezeti hitoktatásra, a jegyesoktatásra, a bibliaórákra, illetve a konfirmációk előkészítésére is vonatkozik. Felfüggesztik a személyes jelenlétet igénylő továbbképzéseket, az egyházi testületi üléseket is online térben tartják, az egyházközségi közgyűlésekre pedig átmeneti tilalmat rendeltek el.

Kérik a lelkipásztoroktól, hogy a helyi adottságok és lehetőségek szerint térjenek vissza a járvány első hulláma idején már bevált online istentisztelet-közvetítésre, így a hívek hitéletének gyakorlása nem sérül. Ahol nincs lehetőség hasonlóra, ott a Magyarországi Református Egyház központi honlapján vagy az egyéb egyházi médiafelületeken elérhető istentiszteleteket ajánlják a gyülekezetek tagjainak. Esküvők és temetések esetén a hatályos állami rendelkezések a mérvadók.

A katolikus templomok viszont nyitva maradnak – így döntött a héten a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Varga László kaposvári megyés püspök azonban – a hozzá érkező kérdések hatására – pontosította, kiegészítette a rendelkezést, ezek a szabályok Nagykanizsán és térségében, Dél-Zalában is érvényesek.

Varga László kaposvári megyés püspök úgy döntött, felfüggesztik a közösségi programokat és az oktatásokat
Fotó: Gergely Szilárd

A főpásztor a közelgő ünnepekre tekintettel felhatalmazta a gyóntató papokat, hogy a tavasszal meghirdetett feltételekkel általános feloldozást adjanak. Felhívta a figyelmet: ilyenkor is szükséges a hívek részéről a bűnbánat és a súlyos bűnök mielőbbi személyes megvallásának szándéka.

Varga László úgy rendelkezett, hogy az egyházmegye plébániáin a közösségi programokat és a különböző oktatásokat fel kell függeszteni, és ha lehetséges, online közvetítéssel, alkalmakkal pótolják őket. Az irodák is átállnak az elektronikus ügyintézésre, a legszükségesebb esetekre korlátozva a személyes találkozásokat.

A püspök előírta, hogy a templomokban olyan módon alakítsák ki az ülésrendet, hogy a 1,5 méteres távolság a hívek között megtartható legyen, és gondoskodni kell a folyamatos szellőztetésről, fertőtlenítésről is.

Varga László a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól felmentést adott mindazoknak, akiknek ez komoly nehézséget vagy kockázatot okozna. A plébánosok a szentmisék rendjét a helyzetnek megfelelően alakíthatják. Ha a pap megbetegszik, vagy karanténba kerül, lehetőség szerint helyettesíteni kell, vagy igeliturgiák tartására felkérhetnek diakónusokat, illetve akolitusokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában