szorgalmasan ápolják

2020.11.23. 07:00

Iskolakertet hoztak létre Nagykanizsán

Az Agrárminisztérium iskolakert-pályázatán még tavaly nyert a Batthyány-­gimnázium. Az iskola udvarának egy rejtett zugában kialakították a magaságyásokat, melyeket a diákok azóta is szorgalmasan ápolnak.

Benedek Bálint

A kisgimnazista osztályok tanulói nagyon lelkesen ültették be a növényeket a magaságyásokba, melyekkel azóta is foglalkoznak

Fotó: ZH

Martonné Pálfalvi Katalin, az iskola tanára lett az iskolakert vezetője. Elmondta: tavaly ősszel többnapos továbbképzés és néhány már működő, jó gyakorlat megtekintése után kezdtek neki a tervezésnek, ötletelésnek. Dénes Sándor, a gimnázium igazgatója is segítőkészen állt a munka mellé, és jó szőlősgazdaként további remek ötletekkel, szakértelemmel segített.

A kisgimnazista osztályok tanulói nagyon lelkesen ültették be a növényeket a magaságyásokba, melyekkel azóta is foglalkoznak Fotó: ZH

– A kollégák mellett a gazdasági dolgozók és a karbantartók is az ügy mellé álltak – folytatta. – Az előkészületeket követően augusztusban és szeptemberben beindult a munka. A szakemberekkel átbeszélve az tűnt a legalkalmasabbnak, ha úgynevezett magaságyásokat készítünk. A karbantartók ebből ötöt készítettek, melyek mellé egy komposztáló került. Közben egy fővárosi egyesület pályázatán nyertünk egy speciális komposztáló berendezést is. Amúgy a többi felszerelést, eszközt is a pályázat útján nyertük. Az idei ültetésekben a kisgimnazista osztályok vették ki a részüket biológiatanáraikkal és osztályfőnökükkel.

A projekt felelőse hozzátette: a magokat a pályázat keretében nyerték, míg a palántákat kollégák és szülők ajánlották fel. Kizárólag télálló és évelő fajokat ültettek, így többek közt eper, sóska, saláta, rukkola, mustár, menta és citromfű került a földbe. A gyerekek azóta is foglalkoznak a kerttel, szívesen járnak ki megtisztítani a lehulló falevelektől a palántákat, virágokat, és rendszeresen öntözik a terményeket. Az osztályokból jó pár gyermek magáénak érzi a kertet.

A koronavírus-járvány ugyan megakasztotta a fejlesztést és az előrelépést, mondta az iskolakert vezetője, majd hozzátette: ettől függetlenül egy interaktív témanapot is szerveznek, amint lesz rá alkalom, meg is tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában