zajlik a munka

2020.11.02. 12:29

Árvízvédelmi megelőző munkák Szilvágyon

A göcseji község két pontján végeztek árvízvédelmi munkálatokat az elmúlt hét szombatján a települési önkéntes mentőcsoport tagjai. Újraminősítő gyakorlatot tartottak, amely során az eddig megszerzett ismereteiket elevenítették fel.

Gyuricza Ferenc

Lelkes Sándor (balról), Radóczi Attila és Bedő Attila a patakmederből távolítják el a fákat Fotó: Gyuricza Ferenc

A gyakorlat a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság anyagi támogatásával valósult meg. A munkálatok egy része a Medes-patak medrének kitisztítására, a veszélyes fák kivágására irányult, emellett az Ady utca végén kiépült záportározó mellé, a vízelvezető árok kiszélesítésével és mélyítésével alakítottak ki olyan kisebb tározót, amely az utca felé irányuló víz lassítására, valamint az iszap felfogására lesz alkalmas. Előbbi helyen főleg kézi erőre volt szükség, az Ady utcában viszont munkagéppel oldották meg a feladatot.

Lelkes Sándor (balról), Radóczi Attila és Bedő Attila a patakmederből távolítják el a fákat Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az újraminősítő gyakorlaton az önkéntes mentőcsoport mind a 21 tagja megjelent, annak ellenére, hogy Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja előtt álltunk – foglalta össze a község polgármestere, Péntek Katalin. – Azért az árvíz elleni védekezéssel foglalkozunk, mert ez évek során ez okozta a legtöbb problémát a településen. Egyrészt a Medes-patakból kilépő víz, valamint azok a villámárvizek, amelyek egy-egy hirtelen jött, nagyobb zápor esetén fordultak elő, annak okán, hogy a környező domboldalakról, a mezőgazdasági művelésű területekről a falu felé áramlott a víz. Emiatt a Medes-patak melletti területeken, valamint az Ady utcában is többször kényszerültünk már védekezésre. Az utóbbi időben szerencsére nem, de most is voltak olyan jellegű esőzések, amelyek ezeket a villámárvizeket okozzák.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Közben a mentőcsoport tagjai sorrá vágták ki a patakmederben található fákat, bokrokat, amelyek a víz levonulását akadályozták. Ez a feladat jobbára csak kézi munkaeszközök igénybevételével, kemény fizikai munkával, emberi erővel végezhető el, gépi segítség csupán a kivágott növényzet elszállítására vehető igénybe. Péntek Katalin azt is elmondta, folyamatosan tisztítják a Medes melletti területet, a legutóbbi gyakorlat során a Béke utcától északra eső részen dolgoztak, így most a déli rész volt soron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában