A szegények eledeléből gazdag lakoma

2020.10.30. 11:00

Tökös ételekből tartott bemutatóval egybekötött kóstolót a gellénházi Vajda József Népdalkör

Régen a tök, még az „úrinak” nevezett sütőfajta is a szegények eledelének számított, mára kicsit javult a respektjük, főleg az olajos múltú településen, ahol a minap a Vajda József Népdalkör tökös ételekből tartott bemutatóval egybekötött kóstolót.

Fincza Zsuzsa

A Vajda József Népdalkör tagjai és barátaik a tökös ételekkel megrakott asztalok mögött Fotó: Fincza Zsuzsa

– „A népi hagyományok közösségteremtő ereje Gellénházán” címmel sikerrel neveztünk a Magyar falu program Falusi Civil Alap pályázati ki­írásán, ennek keretében ezúttal a minden valamirevaló falusi portán megtalálható hétköznapi terményből, a tökből készítettünk hagyományos ételeket. Egy részét közösen, a többit odahaza, ki-ki a családi receptúra alapján úgy, ahogy annak idején még a nagyszüleink tették az asztalra. Ugyanakkor bevettünk a repertoárba néhány modern változatot is – mutatott végig a közösségi házban megterített asztalokon Kulcsárné Csejtei Marianna, a népdalkör művészeti vezetője.

Pályázatuk címével egy cseppet sem túloztak, hiszen még az egyszerű póri étkekkel kapcsolatos hagyományok fel­elevenítésének is közösségteremtő ereje volt: a dalkörösök mellett Farkas Imre Józsefné polgármesterrel és Nagy Péter plébánossal az élen a barátaik is kíváncsiak voltak a rendezvényre, és végigkóstolták a menüt.

A Vajda József Népdalkör tagjai és barátaik a tökös ételekkel megrakott asztalok mögött Fotó: Fincza Zsuzsa

Volt mit. A közösségi ház konyhájában Molnár Józsefné vezetésével igazi hungarikum, 12 rúd tökös-mákos rétes készült, Szabó Lászlóné tökfasírttal rukkolt ki – a legyalult tököt jól kicsavarta, a szokásos módon áztatott zsemlét tett hozzá, sózta, olajon kicsit megpirított, apróra vágott vöröshagymával, fehér borssal, paprikával, kevés fokhagymával fűszerezte, zsemlemorzsába forgatta –, nagyon finom volt, én azért majd egy kis darált húst is csempészek bele.

Nagy volt a sikere a tejfölös rakott cukkininek is – a legyalult kabakosra párolt rizs, arra darált húsból készített pörkölt került, újból rizs és tök, majd az egész kapros-tejfölös-sajtos borítást kapott. Horváth Jánosné otthon sütötte a tökös-mákos és a tökös-túrós lepényt, Kuczogi Antallal rétest küldött a felesége, Gergye Lászlóné a tökös-mákos pite mellé rántott cukkinit is tett az asztalra. Kiss Rudolfné sült úritökből készített kókuszos és csokis golyókat, Pozvai Szilvia almás-sütőtökös csatnival, illetve narancsos-vaníliás sütőtökös lekvárral töltötte meg a palacsintákat, Lovrek Jutka pedig pluszcukkinivel tette különlegessé a hagyományos lecsót. A modern vonulatot Borbás Józsefné sütőtökös muffinnal, Lóránt Ferencné pedig pirított tökmagos, zsemlekockás, sütőtökös krémlevessel és tökmagos pogácsával képviselte. Mindezek mellett még számos hagyományos tökös étek – főzelék, tökpuffancs, natúr sült úritök is szerepelt a terülj, terülj asztalkákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában