retró vér­adás

2020.10.24. 16:00

Sör és virsli járt a véradóknak Lentiben

Hosszú idő után rendeztek újra retró vér­adást e héten csütörtökön a településen. Ez alkalommal 133-an nyújtották karjukat, hogy segítsenek, köztük 7 fiatal első alkalommal.

Korosa Titanilla

Bekő Luca, Bekő Dóra és Gresa Soma a véradáson

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Simon Istvánné, a vöröskereszt területi vezetője elmondta, hogy a véradók hiá­nyolták a városban a retró véradást, így felelevenítették ezt a formát és virslivel, sörrel várták az érkezőket. Ehhez több helyi üzlet, vállalkozó is segítséget nyújtott. Hozzátette: jó példát mutatnak ebben a környező települések, Iklódbördőce, Páka és Gutorfölde alapszervezetei, ahol szintén vendégül látják a véradókat. Nem titkolt cél a donorszám emelése, hiszen nagy szükség van rájuk. Ez alkalommal mintegy ötvennel több véradó érkezett, mint a nyári alkalomra, felülmúlva a várakozást.

A rendszeres véradók közt volt Bekő Dóra, testvére, Luca, illetve unokatestvérük, Gresa Soma. Mindhárman középiskolás koruk óta adnak vért, családjukban ez afféle hagyomány, természetes, hogy szüleik példáját követik.

Bekő Luca, Bekő Dóra és Gresa Soma a véradáson
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Dóra elmondta, hogy a 20. véradásához közelít, bár retteg a tűtől, nem is nézi, mikor megszúrják, négy-öt alkalomnak el kellett telnie, hogy ne izguljon, de ennyi áldozat belefér a nemes célért.

– Életeket mentünk ezzel, és nekünk jóformán semmibe nem telik – fogalmazott.

Testvére, Luca arról beszélt, hogy amilyen gyakran tudnak, részt vesznek a vér­adásokon, előtte az étkezésére is odafigyel, hogy biztosan lehessen szúrni.

– Háromhavonta adunk vért általában – tette hozzá. – Amikor tudunk, mindannyian együtt érkezünk, előfordult, hogy a családból négyen feküdtünk egymás mellett a véradáson, illetve olyan is, hogy édesapámmal mentünk a Balatonra és útközben megálltunk Zalaegerszegen vért adni. Nagy örömmel fogadnak mindenhol, és jó érzés, mikor érkezik az üzenet, hogy felhasználták a vérünket.

Soma is rendszeres ­vér-, illetve vérplazmaadó, utóbbi esetében már túl van a 30. alkalmon. Mellette családtagjai is rendszeresen látogatják a véradásokat.

Lenti környékén legközelebb decemberben, Iklódbördőcén lesz véradás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában