Az önkormányzat már el is kezdte a második csoportszoba kialakítását

2020.10.20. 12:00

Nagy siker a minibölcsőde Csesztregen

A szülők részéről jelentkező igények miatt hozzákezdett a helyi minibölcsőde második csoportszobájának kialakításához a község önkormányzata. Jelenleg az építési munkálatok folynak, amelynek fedezetét önerőből biztosítja az önkormányzat.

Gyuricza Ferenc

Bedő Róbert polgármester az önkormányzat dolgozójával, Vass Vilmossal egyeztet a második csoportszoba kialakítása közben

Fotó: Gyuricza Ferenc

A csesztregi intézmény létrehozása akár sikertörténetként is értelmezhető. A 850 lakosú község volt ugyanis az első olyan település a környéken, amely egy teljesen különálló épületben önálló minibölcsődét alakított ki, másfél évnél idősebb gyermekek nappali ellátására. Ehhez a volt IKSZT épületét használták fel a településen, miután annak megszűnt a funkciója.

– A jelenlegi, azaz egy csoporttal működő minibölcsőde hét kisgyermeket tud fogadni, miközben az igények ennek közel a dupláját teszik ki – mondta Bedő Róbert polgármester. – A képviselő-testület ezért úgy döntött, hogy megteremti a lehetőségét a bővítésnek, vagyis a volt IKSZT épület egykori edző- és konditerméből egy második csoportszobát alakít ki. A munka már zajlik, és amint véget ér, a szükséges engedélyeket is igyekszünk mielőbb beszerezni. A második csoportot azonban csak abban az esetben indítjuk, ha úgy látjuk, a szülők részéről valóban lesz rá igény. A működtetés állami finanszírozásának ugyanis szigorú feltételei vannak, két csoport esetén minimum 10 gyermeknek kell folyamatosan igénybe vennie a szolgáltatást.

Bedő Róbert polgármester az önkormányzat dolgozójával, Vass Vilmossal egyeztet a második csoportszoba kialakítása közben
Fotó: Gyuricza Ferenc

A polgármester elmondta, hogy a minibölcsődébe történő felvételnél előnyt élveznek azok a gyermekek, akik helyben laknak, vagy a szüleik Csesztregen dolgoznak. Az intézménybe jelenleg járó gyermekek mindegyike e két kategóriába esik, de a gyermekvállalási kedv emelkedésével az is együtt járt, hogy minden igényt így sem tudtak kielégíteni. A Csesztreghez említett módon nem kötődőket ezért csak abban az esetben tudják fogadni, ha a várólistán szereplők felvételét követően is marad betöltetlen hely.

– A minimumlétszámot nagy valószínűséggel két csoportszobára is tudjuk biztosítani, de az sem elképzelhetetlen, hogy a „külsős” igények miatt két csoport is maximális, vagy ahhoz közeli létszámmal működik majd – folytatta Bedő Róbert. – Természetesen ezzel együtt is óvatosak vagyunk, a koronavírus-járvány első hulláma ugyanis azt is megmutatta, hogy egy ilyen intézmény esetében nagyon gyorsan tud változni a kihasználtság foka. A második csoportot csak abban az esetben indítjuk, ha biztosítottnak látjuk a folyamatos működését.

A minibölcsőde kialakítása egyben munkahelyteremtő beruházás is a faluban, jelenleg 2,5 állást biztosít az intézmény, ami egy második csoport elindításával duplájára emelkedik. A működtetéshez az anyagi feltételeket – az előírt minimumlétszám teljesülése esetén – állami normatívából nagyrészt fedezni tudja az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában