Öt éve a vízkár elhárítására alakultak

2020.10.31. 11:18

Önkéntes mentőcsoport gyakorlatozik a hétvégén Pórszombaton

A péntek esti riasztással vette kezdetét Pórszombaton a települési önkéntes mentőcsoport újraminősítő gyakorlata, szombaton pedig a meghatározott feladatokat végzik a tagok.

Korosa Titanilla

Több napja tartó folyamatos esőzés miatt a Medes-patak a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot nem képes elvezetni és elöntéssel fenyegeti a települést. Nem egyszer fordult már elő Pórszombaton ilyen helyzet a helyiek bosszúságára. Ezért is van szükség a települési önkéntes mentőcsoportra, melynek tagjai 5 éve kaptak minősítést alapvető vízkár elhárítási

tevékenységre, amit most újítottak meg.

A minősítés célja, hogy a rendkívüli időjárási eseményekre, a vízfolyásokon levonuló árvizekre, valamint a helyi vízkárok következtében kialakuló veszélyhelyzetekre felkészüljenek és ezeket elhárítsák.

A gyakorlatra két helyszínt jelöltek ki a faluban a katasztrófavédelmi igazgatóság szakembereivel közösen. – A település mélyebben fekvő ingatlanainak védelmében zajlik a gyakorlat, hiszen korábban többször előfordult árvíz a Medes-patak környezetében. A gyakorlat alatt a patakmedret megtisztítjuk a fás szárú növényektől gépi, illetve kézi erővel, hogy ezzel a víz útja szabaddá váljon – tájékoztatott Tánczos László polgármester. – Emellett egy ingatlanokat veszélyeztető fa kivágása is része volt a gyakorlatnak.

 

A mentőcsoportnak 10 tagja van, de önkéntesek is érkeztek a munkálatok elvégzésére, akik feladatuknak érzik a település megvédését. A helyiek korábban a minősítési gyakorlaton túl civil szerveződés keretében is szerveztek akciót a patakmeder tisztítására. Tánczos László azt is elmondta, hogy az ilyen munkák során odafigyelnek a környezetre, az élővilágra. A gyakorlatot a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság részéről három tagú minősítő bizottság értékelte. Az újraminősítést a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában