zajlik a munka a nagykanizsai sportcsarnoknál

2020.10.15. 17:00

Brutális teherbírású daruval emelték be (videó) – Frissítve

Egy igazi szörnyeteg, azaz egy 400 tonna teherbírású daru emelte be az épülő sportcsarnok acél főtartó elemeit csütörtökön. A nyolc, egyenként 45 tonnás és 70 méter hosszúságú tartóelem 2-3 nap alatt kerül a helyére.

Pásztor András, zaol.hu

Speciális daru emeli a helyére a 45 tonnás és 70 méter hosszú acél főtartó elemek egyikét az épülő kanizsai sportcsarnoknál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A kanizsai sportcsarnok építésének eddigi leglátványosabb és egyben legprecízebb munkafolyamata kezdődött el csütörtökön. A monumentális épület acél főtartó elemeit ugyanis cseppet sem egyszerű a helyükre tenni. Mindezt csütörtökön a sportcsarnokot építő szakemberek is érzékelték.

- Nagyon oda kell figyelni minden apró mozzanatra, hiszen a legkisebb figyelmetlenség is felbecsülhetetlen károkat okozhat – mondta elöljáróban Diós András, a projekt főmérnöke, aki hozzátette: az egyenként 45 tonnás és 70 méter hosszú acélszerkezetek beemelése azért is veszélyes, mert már egy viszonylag közepes szélerősség is komoly kilengéseket okozhat.

Speciális daru emeli a helyére a 45 tonnás és 70 méter hosszú acél főtartó elemek egyikét az épülő kanizsai sportcsarnoknál Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Diós András, a kanizsai sportcsarnok építésének projekt főmérnöke azt is elmondta: terveik szerint két-három napot vesz majd igénybe a nyolc darab egyedi gyártású acél tartószerkezet beemelése.

Nos, csütörtökön nem sokkal 12 óra után a hatalmas daru megemelte az első tartószerkezetet, majd lassan, nagyon lassan közel 20 méteres magasságba húzta fel az acélvázat, majd irányba fordult vele. Amikor az acélszerkezet a helyére került, a kivitelezést végző ZÁÉV Zrt. munkatársai nekiláttak a vasbeton pillérek és a főtartó elemek összecsavarozásának, illetve hegesztésének.

 

Csütörtökön a helyszínen járt Bizzer András alpolgármester is, aki elmondta: örül, hogy ilyen jó ütemben halad a sportcsarnok építése, és reméli, hogy a kanizsaiak mielőbb birtokba vehetik a létesítményt. Az alpolgármester a bokrétaünnep várható dátumát is megjelölte, mint mondta: november 24-én remélhetőleg a tetőszerkezet a helyén lesz, így nem lesz akadálya annak, hogy az épület legmagasabb pontján csokrot helyezzenek el.

A sport- és rendezvénycsarnok a Modern Városok Program keretében épül közel 15 milliárd forintból. Befogadóképessége 3 ezer fő, ami 2 ezer fővel bővíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában