mindig büszkén és példaként tekinthetünk rájuk

2020.10.07. 07:00

Bátorság, hűség és hazaszeretet: a szabadságharc vértanúinak helytállására emlékeztünk Zalában

Megyeszerte rendeztek megemlékezéseket tegnap, az október hatodikai nemzeti gyásznapon.

AHZS, BB, KÁ, KT, PBÁ

Dr. Kovács Gábor városi főjegyző, dr. Vadvári Tibor és Gecse Péter alpolgármesterek, valamint Balaicz Zoltán polgármester és Bali Zoltán alpolgármester koszorúz a megyeszékhelyi megemlékezésen

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen a Csány térre gyűltek tegnap a megyeszékhely emlékezői, akik fejet hajtottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után, október 6-án Aradon kivégzett magyar honvédségi tábornokok, valamint a Pesten kivégzett első felelős magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos előtt.

Dr. Kovács Gábor városi főjegyző, dr. Vadvári Tibor és Gecse Péter alpolgármesterek, valamint Balaicz Zoltán polgármester és Bali Zoltán alpolgármester koszorúz a megyeszékhelyi megemlékezésen
Fotó: Pezzetta Umberto

Az egybegyűlteket a zalaegerszegi fúvósok, majd ifj. Horváth Károly zenekara és Debrei Zsuzsanna színművésznő műsora fogadta, aztán Gecse Péter, a megyeszékhely alpolgármestere mondott emlékező beszédet az 1849. október 10-én kivégzett zalai kormánybiztos, a Szemere-kormány minisztere, Csány László szobrának a tövében. A szónok Márai Sándor szavaival idézte fel a haza mibenlétét, ami nemcsak föld és hegy, nem kenyér és táj, hanem mi magunk vagyunk. Gecse Péter felidézte a magyar nemzet történelmének sötét lapjait, melyek közül Arad az egyik legfájóbb.

A vértanú tábornokok közt a magyarok mellett horvát, szerb, német és osztrák katona is volt, de a vallási és nemzetiségi eltérés ellenére ugyanazon zászló alatt harcoltak a szabadságért és függetlenségért. Megemlékezett mind­azokról, aki szintén életükkel vagy szabadságukkal fizettek a szabadságharcban való részvételért, akik börtönben vagy emigrációban fejezték be az életüket. A városvezetés tagja úgy vélte, a szabadság sosem nyugalmi állapot, azért ma is meg kell küzdeni, méghozzá közösen, ehhez példa lehet az aradi vértanúk önfeláldozása. A magyarok ezen a napon egyként emlékeznek határon innen és túl, mondta Gecse Péter, így a nemzeti összefogás számára is vezérlő ponttá válnak az aradi tábornokok. Arad gyertyái az erkölcsi példát világítják meg, zárta szavait a szónok.

Miután a zenekar eljátszotta a gyimesi keservest, harangszó mellett olvasták fel a vértanúk neveit, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit a szobor talapzatán.

 

Nagykanizsa

Nagykanizsán az Aradi udvarban érdeklődők és a város prominens személyiségei előtt tartottak tegnap emlékműsort az aradi vértanúk tiszteletére. Az eseményen Balogh László polgármester mondott beszédet. Kiemelte: olyan emberekre emlékezünk, akik 171 évvel ezelőttig a saját külön álmaikat álmodták, egyéni sorsukat követték, a számukra legfontosabb értékek mentén élték az életüket.

 

– E kiváló férfiak és az áldozatuk, a közös igazságunkká lett értékük jelenti egész modern történelmünk alapját, belőlük ered a bátorságunk és a ránk jellemző kitartás és kiállás – folytatta a városvezető. – Belőlük származik az identitásunk, amely, mint az elvetett és elhalt mag, bennünk éled újjá, feloldozva ezzel a gyász komor és véges fájdalmát. Vértanúságukkal a jövőt nyitották meg az utódok számára, áldozatukkal a szabadság és a függetlenség, a nemzet és a haza nagyságát előlegezték meg. Mert ezáltal, csakis ezáltal váltak mérhetetlen súlyúvá e fogalmak: szabadság és nemzet általuk telítődtek visszavonhatatlan tartalommal.

Balogh László polgármester főhajtása Batthyány Lajos szobra előtt Nagykanizsán
Fotó: Szakony Attila

Ezt követően többek, így a város képviselői, vezetői, a pártok képviselői, valamint Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Keszthely

Keszthelyen a Szent Miklós temetőben tisztelegtek az aradi vértanúk előtt. Műsort adtak a Vajda János Gimnázium tanulói, beszédet pedig az iskola igazgatója, Varga Gábor történelemtanár mondott. Gondolatait azzal kezdte, hogy a kegyetlen megtorlás napja a magyar történeti kalendárium talán leggyászosabb eseménye.

– Nemzeti gyásznapunkon a bátorság, a hűség és az odaadó hazaszeretet ragyogó példaképeiként emlékezünk az aradi vértanúkra – fogalmazott. – Megemlékezésünk azonban puszta múltidézés marad, ha nem engedjük, hogy hős elődeink életpéldája áthassa gondolatainkat és tetteinket, erőt adjon a jelen viszonyainak alakításához és a jövő építéséhez. Erre nagy szükségünk van napjainkban is, hiszen bőven van mit tennünk. A magyarság politikai és gazdasági önrendelkezésének megőrzése, a Kárpát-medencei magyar közösség erősítése és a társadalmi viszonyaink javítása újabb és újabb kihívások elé állít. E célok megvalósításához nem csak kiváló tábornokok, hanem derék közlegények is kellenek, tehát mindannyiunk részéről elkötelezett cselekvésre van szükség. A haza ugyanis nem csak magasztos eszme, hanem kézzelfogható valóság, mert a szívét a családjaink, a szűkebb és tágabb közösségeink, az iskoláink és a munkahelyünk jelenti, ahol rajtunk múlik, hogy a bátorság, a hűség és a hazaszeretet eszméjét hétköznapi tettekkel valóra váltjuk-e.

Keszthelyen Varga Gábor, a gimnázium igazgatója emlékezett meg az aradi vértanúkról
Fotó: Keszey Ágnes

A megemlékezés koszorúzásokkal zárult.

Hévíz

Hévízen Papp Gábor polgármester arról beszélt a megemlékezésen, hogy az aradi foglyok méltósággal és fegyelmezetten várták a halált, és bár ma nincs háború, ezt a hozzáállást kell megtanulnunk tőlük.

– Ma is csúnya időket élünk – folytatta –, ám másfajta harcot vívunk. Nekünk is az életünk, a létünk a tét, de ellentétben az aradiakkal, óriási esélyünk van, hogy szeretteink körében lehessünk még sokáig. Semmi más nem kell ehhez, mint hogy megtegyük azt a keveset, amit kérnek tőlünk.

Úgy fogalmazott: eleink a legzordabb, legkilátástalanabb időkben úgy viselkedtek, amire máig büszkék lehetünk, és ha csak ennyit tanulunk tőlük, „már elmondhatjuk, hogy értjük, tiszteljük őket, és nem volt hiába a vértanúságuk”.

Lenti

Lentiben a járványügyi helyzettel kapcsolatos rendelkezések miatt nem szerveztek műsoros megemlékezést. A Gönczi-gimnázium mellett álló Október 6-i Emlékparkban csendes főhajtással, virággal, koszorúzással és mécsesgyújtással emlékezett az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek képviselői a szabadságharc után kivégzett vértanúk tiszteletére.

Zalakaros

Zalakaroson Novák Ferenc polgármester és Sinkovics Norbert, a közösségi ház igazgatója koszorúzott a Batthyány-emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában