Segítő önkormányzat

2020.10.30. 07:00

A korábbi években kialakult és bevált gyakorlatot követik Ozmánbükön

A tanévkezdést beiskolázási segéllyel, a téli időszakban jelentkező rezsinövekedést pedig szociálistűzifa-támogatással kívánja segíteni a helyi családok részére a község önkormányzata.

Gyuricza Ferenc

A szomszédos ingatlan tulajdonosa, Dietmar Peck a külső festésre váró faluház előtt Fotó: Gyuricza

Minderről Kovács Anikó polgármester tájékoztatta lapunkat, aki elmondta: bár a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos óvintézkedések miatt rendkívüli esztendőt élünk, s ez az önkormányzatra is ró pluszterheket, a szociális támogatások korábbi években már jól kialakult gyakorlatát azonban idén is fenn kívánja tartani a település. Ennek megfelelően már a nyár folyamán döntöttek beiskolázási támogatás folyósításáról, amelyet azóta fel is vettek azok a családok, amelyek tagjai életvitelszerűen a településen laknak.

A középiskolás diákok tanévkezdéséhez egyszeri 15 ezer, az általános iskolásokéhoz 10 ezer forinttal járult hozzá az önkormányzat, míg az óvodáskorú gyermekek csa­ládját ötezer forinttal segítették a képviselő-testület döntése alapján.

Ezenfelül – szintén a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a Bursa Hungarica önkormányzati ösztöndíjrendszerhez is csatlakozott a település, ez utóbbi révén pedig a felsőfokú tanulmányaikat végzők részére tudnak támogatást nyújtani.

A szomszédos ingatlan tulajdonosa, Dietmar Peck a külső festésre váró faluház előtt Fotó: Gyuricza

– Eredményesen pályáztunk a szociálistűzifa-programra is, ennek köszönhetően idén 14 köbméter vásárlására kapunk támogatást a Belügyminisztériumtól, amihez az önkormányzatnak is hozzá kell tennie némi saját erőt – folytatta a polgármester. – Ennek a beszerzése és kiosztása később történik, ám a 75 év feletti lakosoknak saját költségvetésünkből, a viharkárokat szenvedett fáink felhasználásával már tudtunk téli tüzelőt adni. Ebben a támogatásban kilenc fő részesült, személyenként egy-másfél köbméternyi mennyiséget tudtunk közöttük szétosztani – magyarázta.

A Magyar falu programban ugyancsak sikeresen szerepelt a település. Kovács Anikó elmondta: a közterületek karbantartását szolgáló eszközbeszerzés alprogramban 965 ezer forintot nyertek, amit többek közt ágaprító, damilos bozótvágó, motoros sövénynyíró beszerzésére fordítanak.

Távolabbi terveik között szerepel a helyi temetőben egy urnafal kialakítása, valamint a faluház külső festése – ezekre is pályázatot nyújtottak be –, míg a régi játszótér környezetének rendbetételére várhatóan már az ősz folyamán sor kerül. Közben az Urunk mennybemenetele templom felújítása is folyamatban van a településen, igaz, utóbbi nem önkormányzati beruházásként, hanem a helyi egyházközség és a salomvári Szent János apostol plébánia összefogásával. A falak kiszáradása után szeretnék az épületen többek közt a szigetelést, a külső vakolat megújítását elvégeztetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában