Értéknek tekintik a családot

2020.09.25. 14:00

Zalaapátiban támogatják a gyermeket vállalókat, sokféle módon segítenek

Az év végén – igénylés után – „13. havi családi pótlékot” kapnak a gyermeket nevelők a településen. Erről is beszélt Vincze Tibor polgármester, amikor az óvodát, illetve az iskolát most kezdő helyi fiatalokat köszöntötte.

Péter B. Árpád

Vincze Tibor és dr. Milus Lajos jegyző az óvodát most kezdő gyerekek körében a községháza dísztermében

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A járványügyi biztonsági intézkedések miatt idén a hagyományos programot a szülők részvétele nélkül rendezték, s külön érkeztek az ovisok és a kisdiákok a községháza dísztermébe. Utóbbiakkal a „polgármester bácsi” arról beszélgetett, igazi ünnep ez a faluban, amit az ő tiszteletükre szerveztek. Az aktuális szabályokra tekintettel pedig megegyezett a gyerekekkel, hogy az oklevelek átvételekor a lányokkal meghajlással, a fiúkkal pedig a jól ismert ökölpacsival köszöntik egymást.

Lapunknak később Vincze Tibor arról beszélt, Zalaapáti­ban nagy becsben tartják a családokat és a gyerekeket, ezért is született meg 2008-ban a kölcsönös megbecsülésen alapuló program, amely folyamatosan bővül.

Vincze Tibor és dr. Milus Lajos jegyző az óvodát most kezdő gyerekek körében a községháza dísztermében Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Korábban, a születésükkor, százezer forintos babakötvénnyel köszöntöttük településünk ifjú polgárait – fogalmazott a polgármester –, amióta ez nincs, „felmenő rendszerben” segítjük a családokat a gyerekek 14 éves koráig, összességében ugyanekkora összeggel, szociális alapon. Jár támogatás az újszülött érkezésekor, akkor is, ha valakit óvodánkba, majd iskolánkba íratnak a helyiek, s végül a ballagáskor.

Ezúttal 19 elsős és 14 ovis kapott oklevelet, szüleik pedig 30, illetve 20 ezer forintot a község szociális keretéből. Vincze Tibor azt mondta, értéknek tekintik, ha intézményválasztáskor valaki helyben marad, és nemcsak a létszám miatt, amely örvendetesen gyarapszik, hanem azért is, mert fontos, hogy az egész életen át meghatározó gyerekkori élmények és barátságok ide kössék az ifjakat, és majdan ezekből merítkezhessenek. Örömteli folyamatnak nevezte, hogy egyre több fiatal család választja otthonául Zalaapátit. Őket, s persze az itt születetteket, „szociális jellegű faluként” bölcsőde, korszerű óvoda és egy több mint 800 millió forintból épp most megújuló iskola várja.

Az apátiak az összességében százezer forintos támogatáson felül, az év végén „13. havi családi pótlékot”, hivatalos megjelöléssel szociális alapú gyermeknevelési támogatást is kaphatnak az idén, ami most 220 ifjú után, fejenként 15-15 ezer forintot jelenthet.

– Spórolósan gazdálkodunk, hogy értékelvűen segíteni tudjunk az itt élőknek – szögezte le végezetül Vincze Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában