Előkészítés alatt áll egy modern, kifejezetten élményalapú kiállítás is

2020.09.10. 14:00

Új helyre költözik a BT–2 gyűjtőállomáson létesített olajipari tárlat

Megoldódni látszik a Magyar Olaj- és Gázipari ­Múzeum tulajdonát képező azon tárlat sorsa, amelyet hosszú időn keresztül a Lispeszentadorján külterületén található BT–2 gyűjtőállomáson létesített emlékhelyen tekinthettek meg az érdeklődők.

Gyuricza Ferenc

Egyeztető tárgyalás a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó teremben. Balról Simon István, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum gyűjteménykezelője, Hofstädter József, az Olajipari Nyugdíjasklub Egyesület tagja, Csatlós Csilla, Péter Károly múzeumigazgató, Szalai Géza, a BT–2 gyűjtőállomáson látható tárlat korábbi üzemeltetője és Németh-Gotthárd Gréta, az olajipari múzeum igazgatóhelyettese

Az olajipari relikviákat – többek közt a magyarországi szénhidrogén-bányászat legnagyobb alakjának tartott néhai geológus, Papp Simon személyes tárgyait –, illetve a Buda Ernő-emlékszobát is magába foglaló tárlat ugyanis a közelmúltban bezárt, de megtekintése korábban is nehézségekbe ütközött. A kiállítóhelyet egy vállalkozás működtette, ezért a nyitvatartási ideje is korlátozott volt.

– Önkormányzatunk kiemelt feladatának tartja, hogy a község olajiparhoz kötődő múltját tovább ápolja, annak tárgyi emlékeit bemutassa – mondta Csatlós Csilla polgármester. – A régió egyik legnagyobb kulturális és fejlesztőprojektje, a Mura Nemzeti Program keretében lehetőségünk nyílt a község egykori általános iskolája épületének felújítására, s arra gondoltunk, hogy ebben egy helytörténeti gyűjteményt alakítunk ki, amely azt a hányatott sorsú tárlatot is be tudná fogadni, amely eddig a BT–2 gyűjtőállomáson volt megtekinthető. Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum vezetőségével, amely támogatta elképzelésünket.

Egyeztető tárgyalás a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó teremben. Balról Simon István, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum gyűjteménykezelője, Hofstädter József, az Olajipari Nyugdíjasklub Egyesület tagja, Csatlós Csilla, Péter Károly múzeumigazgató, Szalai Géza, a BT–2 gyűjtőállomáson látható tárlat korábbi üzemeltetője és Németh-Gotthárd Gréta, az olajipari múzeum igazgatóhelyettese
A felújított „alsó iskola” épületét Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője avatta fel
Fotó: Gyuricza Ferenc

Csatlós Csilla hozzátette, a helytörténeti gyűjtemény kialakításának ötletéhez komoly lendületet adott, hogy az elmúlt közel egy évben – mióta hivatalát betölti – számos megkeresést kapott olyan helybéli lakosoktól, vagy azok leszármazottaitól, akik egykor az olajiparban dolgoztak, s számos tárgyi emléket, dokumentumot őriznek annak fénykorából, amelyet szívesen felajánlanának közösségi bemutatásra. A minap például a néhai Csonkás Sándor többszörös díjnyertes amatőr fotós lánya fordult hozzájuk ilyen szándékkal, aki 1952-től több mint tíz éven át dolgozott Bázakerettyén, s egyebek mellett az 1956-os itteni eseményeket is megörökítette.

Bázakerettye polgármestere hétfőn találkozott Péter Károly múzeumigazgatóval és munkatársaival, s nemcsak a tárlat áthelyezéséről állapodtak meg, de a gyűjtemény bővítéséről, illetve annak tervezett helyét is megtekintették. A múzeum munkatársai egyetértették az önkormányzattal abban, hogy a volt általános iskola épületének külön bejáratú nagyterme alkalmas egy helytörténeti gyűjtemény létesítéséhez. Az itt elhelyezésre kerülő tárgyak, dokumentumok továbbra is a múzeum tulajdonában maradnak, míg a tárlat működtetésére az önkormányzattal kötnek megállapodást. Bázakerettyén amúgy nem ez lesz az egyetlen olajiparral kapcsolatos tárlat, előkészítés alatt áll egy modern, kifejezetten élményalapú kiállítás is, a két attrakció jól egészíti ki majd egymást.

Csatlós Csilla a felújított épület kapcsán elmondta: az úgynevezett alsó iskolát 1938-ban létesítették, s többszöri átalakítás, bővítés után nyerte el végső formáját. A mintegy hatszáz négyzetméter alapterületű épületben több generáció tanult, voltak olyan évek, amikor az alapfokú oktatás mellett szakmunkásképzés is folyt itt, akkoriban háromszáz feletti volt itt a tanulólétszám.

– Az új iskola megnyitásával ez az épület funkcióját vesztette, s drasztikus állagromlás következett be – folytatta Csatlós Csilla. – A Mura Nemzeti Program keretében azonban új lehetőséget kap, nemcsak a helytörténeti gyűjtemény kerül ide, de civil szervezetek otthonaként is működik. Ennek érdekében 2019/2020-ban teljes körű felújításon esett át, aminek költségeihez az önkormányzat is hozzájárult, hiszen az építés során számos előre nem látott nehézséggel kellett szembesülnünk, ez a kivitelezést is megdrágította. Az építési munkák augusztusra befejeződtek, jelenleg a belső kialakítása és az udvar rendezése van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában