Koronavírus Zalában

2020.09.25. 15:00

Mi a teendő, ha kontaktnak minősül a diák? – Müller Cecília válaszolt lapunknak

Mi a teendője annak a családnak, ahol az iskolás gyermeket digitális oktatásra kötelezik az osztálytársaival együtt, mert az osztályban egy diák vagy tanár megbetegedett?

ZH

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Tesztelik-e ezeket a nem fertőzésgyanús, hazaküldött gyerekeket, illetve mikor és milyen feltételekkel térhetnek vissza az iskolába? – olvasói megkeresés alapján ezeket a kérdéseket tettük fel az operatív törzsnek, amelynek pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos reagált a felvetésre.

Müller Cecília elmondta: ha egy gyermek koronavírus-fertőzötté válik, akkor természetesen a szülei és a vele egy háztartásban élő családtagjai kontaktszemélynek minősülnek. Ugyancsak kontaktszemélyek a pozitív gyermek osztálytársai is. Ha egy gyermek azért nem látogathatja az intézményt, mert ő maga ugyan nem pozitív, de az osztálytársa az, tehát a gyermek kontaktszemélynek minősül, akkor az otthonában ki kell várnia azt a 10 napos lappangási időt, ameddig jelentkezhetnek rajta a tünetek. Ebben az esetben a kontaktszemélynek minősülő gyermek szülője már nem minősül kontaktnak, hiszen a gyermek tulajdonképpen csak megfigyelés alatt áll.

Amennyiben a megfigyelés időtartama alatt jelentkeznek a gyermeken a tünetek, azaz gyanússá válik, hogy ő is elkapta a vírust, akkor szólni kell a háziorvosnak, és megtörténik a mintavétel.

– Ezért tisztelettel kérjük a szülőket, hogy ilyen esetben az otthonában tartózkodó gyermeket még alaposabban figyeljék, a testhőmérsékletét többször mérjék meg. Amikor bágyadt­tá válik vagy nem a megszokott módon viselkedik, akkor felmerülhet a megfertőződés gyanúja. Ez esetben további járványügyi vizsgálat szükséges – mondta el Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában