Kisasszony napja

2020.09.16. 07:00

Hagyományápolás és közösségkovácsolás Letenyén

Kisasszony napja alkalmából idén is búcsút tartottak a Béci-hegyi kápolnánál. A vasárnapi ünnepen szentmisével, vendéglátással és mesemondó műsorával várták a vendégeket.

Szabó Zsófia

Aigner Géza plébános celebrálta a szentmisét Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Már tradíció, hogy a festői szépségű hegyháton megrendezik a búcsúnapot annál az 1986-ban épített, haranglábnál lévő kápolnánál, amelyet apró lépésekben mentettek meg az enyészettől s modernizáltak. Legutóbb 2015-ben zajlott nagyobb munka az épületnél. Egy terasszal-misézőtérrel bővítették az épületet, hogy még inkább kápolna jellege legyen.

A kápolna modernizálása és a búcsúnapok szervezése Lukács Vilmos, a Most vagy Soha Egyesület elnöke érdeme, aki elmondta: a vasárnapi, ötödik alkalommal tartott búcsúra egy nagy méretű, szakrális plakáttal szépítették a teret. Kiemelte: az egyesületi munkájukat sokan segítik.

Aigner Géza plébános celebrálta a szentmisét Fotó: Szakony Attila

– Igyekszünk értéket adni az embereknek, olyat, ami mindannyiukat megmozgatja a mai világban. Ennek első, ám egyben legfontosabb lépése az, hogy mindig legyen hitünk és szeressük a hazánkat. A hagyományápolás és a közösségépítés is a fő céljaink között szerepel. A búcsúnapokra egyébként minden évben jeles művészeket hívunk meg. A korábbi években vendégül láttuk Sebestyén Mártát, itt járt Szalonna és a bandája, valamint a Magyar Állami Népi Együttes is. Idén pedig Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, előadóművész látogatott el hozzánk – mondta Lukács Vilmos.

A szabadtéri szentmisét Aigner Géza plébános celebrálta. Prédikációjában kiemelte: Kisasszony napját nem jegyezte fel a szentírás, sőt Mária földi létének végét, mennybemenetelét sem.

– Amikor Mária születéséről van szó, ami reá vonatkozik, ami az ő nagy sajátossága, az Jézus fogantatásából válik előttünk ismertté. Emlékezzünk csak Gábor angyal szavára, amikor Máriát úgy köszönti: kegyelemmel teljes. S ez a legfontosabb tulajdonsága Máriának, hogy Isten kegyelmét birtokolja – mondta Aigner Géza atya a szentmisén.

A szertartás után a meghívott vendég, Berecz András szórakoztatta Félbevágott pipafüst című előadásával a búcsújárókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában