Koronavírus Zalában

2020.09.02. 07:00

Ez a tanév más lesz: a zalai iskolák is ajánlásokat kaptak az óvintézkedésekre

Elkezdődött az új tanév, amely sok változást hoz. Felmenő rendszerben bevezetik az új nemzeti alaptantervet, munkába álltak az iskolaőrök, s mivel ismét erősödik a koronavírus- járvány, a védekezésről is gondoskodni kell. Ez utóbbi mikéntjéről érdeklődtünk.

Arany Horváth Zsuzsa, Szabó Zsófia

A kanizsai Péterfy-tagintézmény is újra megtelt élettel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A Nagykanizsai Tankerületi Központhoz tartozó 51 intézményben tegnap 10.583 gyermek kezdte meg a tanévet, akik közül 1164-en először ülnek az iskolapadban. Az iskolák mindegyikében – még az első tanítási napot megelőzően – mindenre kiterjedő, alapos fertőtlenítő takarítást végeztek.

A higiéniára további, szigorú szabályok szerint is ügyelnek. A Nagykanizsai Tankerületi Központ közölte: a tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve állította össze, amelyek betartását a központ is javasolja az intézmények számára.

A kanizsai Péterfy-tagintézmény is újra megtelt élettel
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A tanórákon a diákok és a tanárok számára a maszk viselése nem kötelező. Javasolt viszont a gyakori kézmosás, a kézfertőtlenítés, a szociális távolság betartása. Magyar Ferenc nagykanizsai tankerületi igazgató jelezte: a fenntartásukban lévő intézményekben biztosítják a megfelelő mennyiségű és minőségű kézfertőtlenítő gél, aeroszol és felületfertőtlenítő szereket, s azok folyamatos utánpótlását.

A jövőre nézve is konkrét koncepciót dolgozott ki a tankerület. Pedagógus, vagy tanuló koronavírus-fertőződése esetén karanténba kerül a beteg, az előírásoknak megfelelően. Intézményen belüli nagyobb számú megbetegedés esetén az operatív törzs döntése alapján az adott tanulócsoport, vagy az intézmény áttér a digitális munkarendre.

Festés a zalaegerszegi Kölcsey-gimnáziumban, még a múlt héten. A higiéniára különösen nagy hangsúlyt kell fektetni ebben a tanévben Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A diákok minél gyakrabban mossanak kezet, a termeket gyakorta szellőztessék, kerüljék a szoros kontaktust, minimalizálják a közösségi rendezvényeket, az esetleges tüneteket pedig azonnal jelezzék, kéri a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum vezetése az intézményeiben tanulóktól és a dolgozóktól.

Szabó Károly kancellár és Vizlendvai László főigazgató tegnap végigtelefonálta a mintegy 4700 tanulót 650 munkatárssal (450 a tanár) oktató szakképzési intézményeket, tájékozódott a helyben meghozott intézkedésekről, ugyanakkor tájékoztatott a két illetékes minisztérium járványügyi protokolljáról.

– A takarítókra és a takarításra már tavasszal speciális szabályzatot alkottunk, külön takarítócéggel is felvettük a kapcsolatot, a maszk viselését erősen ajánljuk mindenkinek – sorolta az intézkedéseket a kancellár. – A kormányhivatalon keresztül kaptunk kellő mennyiségű takarító és fertőtlenítő eszközt, mi magunk is bevásároltunk, maszkokat magunk is készítünk, tavasszal 10 ezer darabot gyártottunk, most is van 3000 darab tartalékunk, a tankerületnek mint társintézménynek is juttatunk 2000 darabot.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum intézményeiben a szükséges gyakorlatot csak kis csoportokban valósítják meg, tették hozzá a vezetők, jelezve, a tavasszal elmaradt gyakorlati órákat nyáron pótolták a diákok. Ezt elsősorban a vendéglátóipari tanulmányokat folytatóknál kellett megtenni.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/becsengettek-elenk-a-reggeliforgalom-zalaban-a-tanev-elso-napjan-4471322/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában