Koronavírus Zalában

2020.08.31. 17:51

Újra megalakult a Zalaegerszegi Járványvédelmi Bizottság – Mutatjuk a rendelkezéseket

Újra megalakult a zalaegerszegi járványvédelmi bizottság, adta hírül Facebook-posztjában hétfőn este Balaicz Zoltán polgármester.

Szabó Judit

Fotó: Balaicz Zoltán / Facebook

Mint írta: a koronavírus világjárvány első szakaszának időszakában (március 9. és június 18. között) részletesen tájékoztatott minden aktuális információról a helyieket, majd egy átfogó jelentésben elemezte a sikeres védekezés lépéseit. Ezt ígérte az előttünk álló időszakra is.

Közölte: hétfőn reggel 178 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, vasárnap pedig 291 új esetet, ami az eddigi legmagasabb szám, amióta hazánkban tavasszal megjelent a vírus, emlékeztetett Balaicz Zoltán.

Azt írta ugyanakkor, hogy Zalaegerszegen nincs komoly probléma. Tavasz óta a mai napig összesen 286 fertőzöttet regisztráltak egész Zala megyében. Közülük 17 fő hunyt el (11 volt zalaegerszegi), a többiek meggyógyultak. Az új fertőzöttek most elsősorban más zalai városokhoz kötődnek. A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban jelenleg nincs sem ápolás alatt álló személy, sem pedig gyanús eset. A hatósági házi karanténra kötelezettek száma a városban 29 fő (jellemzően olyan országokból érkeztek haza, ami után kötelező a 2 hét karantén).

Hétfőn a városházán újra megalakították a helyi járványvédelmi bizottságot. A most kezdődő újabb szakaszban arra törekednek, hogy a kellő időben meghozott döntésekkel megelőzzék a járvány újbóli megjelenését, illetve továbbterjedését, és így ne kelljen komolyabb, drasztikusabb lépéseket tenni, hiszen egy teljes leállás mindenkinek nagyon káros lenne, írta a polgármester.

Felsorolta a ma megszületett első döntéseket. Kérte valamennyi lakót, hogy vegyék komolyan és tartsák is be a következő intézkedéseket.

Szeptember 1-jétől teljes látogatási és kijárási tilalmat rendeltek el az önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban.

Elmaradnak az idősek világnapjához, valamint az idősek hónapjához kapcsolódó hagyományos zárttéri rendezvények. Elmarad a Senior (Idősügyi) Akadémia 2020/2021-es szemesztere. A terveik szerint az előadásokat rögzítik és azokat a Zalaegerszegi Televízió fogja levetíteni, eljuttatva így az információkat az érdeklődő időseknek.

A polgárőrség, a VMK és a kapcsolódó civil szervezetek bevonásával újra beélesíti a 70 év felettieknek kialakított „Segít a Város”, valamint a 70 év alatti időseknek megszervezett „Zalaegerszeg összefog” akciókat.

Feltöltik a tavaszi és nyár elejei intézményi védekezésben használt eszközkészleteket (maszkok, arcpajzsok, fertőtlenítőszerek, stb.).

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban a szülők csak az előtérig (átadóig) kísérhetik a gyermekeket, az átadásnál kötelező lesz a maszk használata az előtérben, az intézményekben pedig folyamatos fertőtlenítést rendelnek el.

A karokkal egyeztetve elmaradnak a tanévnyitó ünnepségek Zalaegerszeg mindhárom állami felsőoktatási intézményében.

Az iskolák nem az önkormányzat fenntartásában, hanem állami működtetésben vannak. Arra kérték a fenntartó állami tankerületet, a fenntartó szakképzési centrumot és az iskolákat, hogy lehetőleg ne tartsanak tanévnyitó rendezvényeket.

Érvényben maradnak az önkormányzati, városi és városrészi rendezvényekkel kapcsolatos döntések, részben a járványügyi védekezés, részben a már korábban ismertetett pénzügyi fedezetátcsoportosítás miatt. Ennek keretében elmaradt az Egerszeg Fesztivál, a Street Food Weekend, a Vadpörkölt és Bor Fesztivál, a jótékonysági vadfőzés, elmarad továbbá a magánszervezésű Sörfesztivál, valamint a legtöbb hagyományos városi program is.

A polgármester kérte, hogy mindenki figyeljen oda a személyes higiéniára, a rendszeres kézmosásra és fertőtlenítésre, a zárt térben való maszkhasználatra és a távolságtartásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában