Szlovén és magyar borok

2020.08.18. 14:00

Huszadszor zajlott le a „két országra szóló” minősítő Magyarszombatfán

A lenti kertbarátkör is képviseltette magát a helyi Szőlő- és Bortermelők Egyesü­letének nemrég, 20. alkalommal megtartott nemzetközi borminősítőjén.

Korosa Titanilla

A zsűri és a résztvevők: elöl Rónási Gyuláné, Kranjec Evgen és Röszler Árpád, mögöttük balról Fullár Ernő, Sebők Endre, Vízvári Sándor, Miran Toric, Vörös Ladislav, valamint Ernest Novak Fotó: a szerző

A viadalt Sebők Endre, a magyarszombatfai egyesület elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a magyar–szlovén borminősítőnek egyik évben Magyarszombatfa, másik évben pedig Pártosfalva a házigazdája. A közös mustrán a határ két oldalán termelő borosgazdák adják le pincéik legjavát.

A magyarszombatfai Ginti Panzióban megrendezett versenyen Vízvári Sándor borász, Rónási Gyuláné, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja, Ernest Novak, a Muravidéki Mezőgazdasági Szaktanácsadó Szolgálat szakmunkatársa és Miran Toric borász kóstolták és pontozták a nedűket. A minősítőre összesen 51 borminta érkezett, ebből 42 volt fehér, 9 vörös. A magyar gazdák összesen 18 mintát zsűriztettek.

A szakemberek elmondták: idén is jó eredmények születtek. A fehérborok közül 14 kapott arany, 19 ezüst, 4 bronz minősítést, illetve 5-öt oklevéllel jutalmaztak. A vörösboroknál 2-2 kapott ezüst-, illetve bronzérmet, 5 oklevelet. A legmagasabb pontszámot Berden Alojz értel el chardonnay borával, második helyen a lenti kertbarátkör két tagja, Röszler Árpád és Röszler Attila végzett a magyarszombatfai szőlőhegyen termelt zenit borukkal, harmadik lett Vida Manuela vegyes borával. A vörösborok közül a zalalövői Németh Ferenc kékfrankosa kapta a legtöbb pontot.

– Ahogy az előző években is, élénk volt az érdeklődés a verseny iránt – mondta Röszler Árpád, aki a Szőlő- és Bortermelők Egyesületének titkáraként is érintett volt. – Magyar oldalról Magyarszombatfáról és Zalalövőről, szlovén részről pedig Pártosfalváról, Filovciról, Selóról, Kobiljéről, Szentlászlóról hoztak borokat a termelők.

Vízvári Sándor, a zsűri elnöke értékelésében elmondta, hogy jó évjárat van a borászok mögött, jó szőlőt lehetett szüretelni, de a gazdák is próbáltak megtenni mindent a legjobb végeredmény érdekében. A fehér fajta- és vegyes borok szépek voltak. A vörösboroknál megemlítette, hogy az erjedésnél úgy kell bánni a musttal, mint a kisbabával, akkor lehet jó eredményt elérni.

Rónási Gyuláné, a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a bírálóbizottság tagja ezt azzal egészítette ki, hogy kisebb borkezelési hibák fordultak csak elő, illetve szerinte a fehér fajtaborok szerepeltek legjobban. A vörösboroknál néhány esetben erjedési hibát tapasztalt a zsűri, de általánosságban megfelelően kezelték a gazdák a borokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában