A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum telephelyéről

2020.08.12. 13:56

Ellopták Papp Simon tiszti kardját Bázakerettyéről

Betörtek a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum bázakerettyei telephelyére, s elvitték a hazai szénhidrogén-bányászat legjelentősebb alakja, Papp Simon tiszti kardját.

Gyuricza Ferenc

Szalai Géza a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum bázakerettyei kiállítóhelye előtt

Fotó: Gyuricza

A bűncselekmény időpontja egyelőre nem ismert, a betörést kedden fedezte fel Szalai Géza, a telephelyet mintegy húsz éven keresztül üzemeltető Budafaluus Bt. képviselője és Csatlós Csilla bázakerettyei polgármester. Szalai Géza a helyszínen lapunknak elmondta: a Budafaluus Bt. megszűnése miatt a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumnak újra kell gondolnia a telephely működtetését, ezért az átállás ideje alatt az zárva tart. Ő maga három hete járt utoljára a kiállítóteremben, akkor hiánytalanul megvolt minden. A terület tulajdonjogával rendelkező MOL Nyrt. munkatársai ugyan napi rendszerességgel ellenőrzik a telephelyet, ám ők csak kívülről vették szemügyre az épületeket, s miután külsérelmi nyomok nem látszódnak, ezért nem észlelték a bűncselekményt. Szalai Géza azt is elmondta: a betörés során egyetlen tárgyat vittek el, Papp Simon bányászegyenruhájához tartozó tiszti kardját, amelynek eszmei értéke a szénhidrogénbányászatban dolgozók számára felbecsülhetetlen. A bázakerettyei kiállítóhelyen ennél sokkal értékesebb tárgyi emlékeket is őriztek, ezeket a betörés felfedezése után Szalai Géza biztonságba helyezte, a tiszti kard megtalálásához érdemi segítséget nyújtó személy vagy személyek részére pedig a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum magánszemélyekkel összefogva nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Szalai Géza a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum bázakerettyei kiállítóhelye előtt
Fotó: Gyuricza
Papp Simon ellopott tiszti kardja Fotó: Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában