szoboravató

2020.07.17. 13:38

„Tiszteljük az emlékét, szeretjük a műveit” – felavatták Széchenyi Zsigmond szobrát Balatongyörökön

Felavatták Széchenyi Zsigmond bronz mellszobrát, Orr Lajos szobrászművész alkotását Balatongyörökön, a mólónál. A világhírű vadászíró a kitelepítés éveit töltötte a településen.

Péter B. Árpád

Széchenyi Zsigmond szobrát Semjén Zsolt és Biró Róbert leplezte le a Balaton-parton

A község egykori lakójáról Biró Róbert polgármester azt mondta: „tiszteljük az emlékét, szeretjük a műveit, azt, amit ránk hagyott és útmutatásként elénk helyezett”. Arról is beszélt, jövőre lesz 900 éves évfordulója annak, hogy írásos emlékben először említették Balatongyörök nevét, a szoborállítás az ünnepi sorozat nyitánya is egyben.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatóbeszédében kiemelte, Széchenyi Zsigmond nemcsak a legnagyobb magyar vadász, hanem ő a magyar vadász ideáltípusa. Örök példa a mindenkori magyar vadászok számára, másfelől ő az, akin keresztül a nem vadász társadalom is megsejtheti, átérezheti, mit jelent vadásznak lenni.

Hangsúlyozta, senki sem tudott olyan szépen írni a vadászati szenvedélyről, mint Széchenyi Zsigmond.

– Megtestesíti azt az egyetemes örökséget, hogy az ember antropológiailag örököse a natúrának, és alakítója, vivője a kultúrának – fogalmazott Semjén Zsolt. – Rajta keresztül be lehet mutatni ideáltípus-szerűen, mi a különbség az igazi vadász és a puskás ember között. Erre pedig az egész magyar társadalomnak szüksége van.

Széchenyi Zsigmond szobrát Semjén Zsolt és Biró Róbert leplezte le a Balaton-parton

A politikus arról is beszélt, Széchenyi Zsigmond magyarsága mindanniyunk számára megtartó erő. „Egyrészt nyelvezetének zsenialitása miatt, másrészt pedig a nemzet hűsége tekintetében a legszebb hitvallás, hogy itt maradt, hiszen ha valaki elmehetett volna az arany nyugatra, az osztrák rokonaihoz, ő megtehette volna, de ahogyan feleségének mondta, magyarnak itt a helye”, emelte ki Semjén Zsolt.

Pálinkás Róbert, a Zalai Megyei Vadászszövetség elnöke úgy fogalmazott, az itteni vadászok büszkék arra, hogy Széchenyi Zsigmond jól ismert gondolatai itt, Balatongyörökön, úton Keszthely felé, ott pedig a Festetics kastély történelmi falai között fogalmazódtak meg, s minden része a zalai vadászok identitásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában