emlék

2020.07.30. 09:00

Száz éve halt meg Benczúr Gyula

00 éve, 1920. július 16-án hunyt el Benczúr Gyula (1844–1920) magyar festőművész, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja.

ZH

Benczúr Gyula szobra Szegeden Fotó: ZH/archív

Benczúr Gyula Nyíregyházán született, Kassán végezte a középiskolát, 1861-től a müncheni Képzőművészeti Akadémia növendéke volt. Romantikus életképek, arcképek, plein air képek után lett a historizáló képek festőfejedelme. Első sikere a Hunyadi László búcsúja című képe, amit a II. Rákóczi Ferenc elfogatása, Vajk megkeresztelése követett. Tanított a müncheni akadémián, a 19-20. század fordulójának kedvelt műfajává vált a reprezentatív portré.

Benczúr Gyula szobra Szegeden
Fotó: ZH/archív

Nagy alkotói korszakában született a Budavár visszavétele. A Szent István-bazilika oltárképe is az ő műve. Számos önarcképet, mitológiai tárgyú képet is készített: Bacchánsnő, Perseus és Andromeda. Kései korszakában realista és bibliai tárgyú képeket alkotott. Benczúr Gyula a magyar történeti festészet nagy alakja, aki még főrendiházi örökös tagságot is nyert, 1910-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja lett, számos díjat nyerve el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában