1,2 kilométert korszerűsítettek

2020.07.10. 13:55

Péntektől lezárások nélkül járható! Megújult a 71-es Gyenesdiáson

Átadták a 71-es főút felújított települési szakaszát, amit a bevezető körforgalomtól mintegy 1,2 kilométeren korszerűsítettek a Magyar Falu Program finanszírozásával. A beruházás 438 millió forintba került.

Péter Árpád

Forrás: ZH

Fotó: Péter Árpád

Nemcsak az utat, hanem a járdákat és a buszmegállókat is korszerűsítették a Magyar Közút beruházásában, a burkolat pedig most már 11,5 tonnás tengelyterhelésig strapabíró, mondta el Mórocz József, a társaság zalai igazgatója, hozzátéve, ehhez 13 centiméternyi új aszfaltréteg került az útra, a lokális burkolathibákat pedig előzőleg szerkezetcserével orvosolták. A szakember hangsúlyozta, a munkálatokkal még a legnagyobb turistaforgalom megjelenése előtt végeztek.

Érdekesség, hogy itt 9,5 méter széles a burkolat, míg egy átlagos úté csupán hat, így olyan, mintha másfélszer ilyen hosszan dolgoztak volna a kivitelezők, érzékeltette a munka nagyságrendjét az igazgató.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, indokolt volt a beruházás, hiszen a 71-es a megye legforgalmasabb főútja, amelyen az idegenforgalom mellett jelentős a teherszállítás is.

 

Gál Lajos, Manninger Jenő, Mórocz József és Schlemmer Tamás, a sajtótájékoztatón
Fotó: Péter Árpád / ZH

Manninger Jenő reményét is kifejezte, hogy idővel a munka folytatódhat, s később megújulhat a Gyenesdiás és Vonyarcvashegy közötti szakasz is, aminek szükségességét szintén szakmai érvek támasztják alá.

Gál Lajos polgármester emlékeztetett, az útfelújítást megelőzte a DRV-vel kötött megállapodás alapján elvégzett vízvezetékcsere, a korszerűsítéssel pedig a településen élők régi, évtizedes vágya teljesült, hiszen a napi 18 ezres forgalom miatt már rendkívül nyomvályús, elhasználódott volt a pályatest.

A településvezető arról is beszélt, a község együttműködése harmonikus volt a kivitelezőkkel, akik konstruktívan álltak minden felmerülő kérdéshez, és mindig időben tájékoztatták az ott élőket arról, hogy milyen munkák következnek. A gyenesdiásiak azért is elégedettek a fejlesztéssel, tette hozzá, mert az utcakép előnyére változott, hiszen a kapubejárók és a járdaszakaszok is megújultak a főút mellett, az étkezde környezetébe pedig csúszásmentes térkő került, s ékesítik a települést a 71-es mentén elültetett növények is, így a turistákat olyan kép fogadja, amit várnak az üdülőfalutól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában