emléket állít

2020.07.02. 14:17

Lerakták a zarándokközpont alapkövét Zalaegerszegen – Frissítve

Új szárnynyal bővül a Göcseji Múzeum, a 8,3 milliárd forintból megvalósuló állami beruházás a megyeszékhely 20. századi történetének, Mindszenty (Pehm) József egykori apátplébános zalaegerszegi életének, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözésének állít emléket.

Varga Lívia

Az alapkövet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg, köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (képünkön középen), balról Vigh László országgyűlési képviselő, jobbról Balaicz Zoltán polgármester. Mögöttük Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő és dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont tegnapi ünnepélyes alapkőletételén Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is jelen volt.

- Lélegzetelállító pillanat ez, mikor egy percre megáll az idő – mondta köszöntőjében Böjte Sándor Zsolt, Zalaegerszeg belvárosi képviselője. – Minden megvan a képzeletben, de még semmi sem látszik. Mintha a teremtés nulladik napján lennénk. Aztán a munka végeztével kialakul egy különleges épület, a Mindszentyneum. Az Úr áldása legyen rajta!

Az alapkövet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg, köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (képünkön középen), balról Vigh László országgyűlési képviselő, jobbról Balaicz Zoltán polgármester. Mögöttük Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő és dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán polgármester beszédében felidézte: csak 8 hónap telt el azóta, hogy szintén Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettessel elindították a szomszédos Göcseji Múzeum 1890-ben emelt épületének közel 2 milliárd forintos felújítását, s lám, ismét együtt vannak egy újabb zalaegerszegi fejlesztés kezdeténél. A városvezető emlékeztetett: Pehm, később Mindszenty József 1917-ben érkezett a zalai megyeszékhelyre hitoktatónak, 1919-ben vette át a plébánia vezetését és 1944-ig volt a város apátplébánosa. Aktív életének legnagyobb részét itt töltötte, ezalatt lelkiségben, a szegények segítésében, valamint gyakorlati és építő tevékenységében óriási hatással volt Zalaegerszegre.

- Ideológiai szempontból sokféleképpen lehet tekinteni az egykori zalaegerszegi apátplébános, majd bíboros, esztergomi érsek életművére. Egy azonban bizonyos: ő a 20. századi történelmünk egyik legnagyobb hatású alakja, melyet Zalaegerszegen jó értelemben véve nem kihasználni súlyos mulasztás lenne – szögezte le Balaicz Zoltán, hangsúlyozva: Mindszenty József az a Zalaegerszeghez kötődő történelmi személyiség, akit nemcsak Magyarországon, hanem Európában és szerte a világban is leginkább ismernek.

Egyházi és közéleti vezetők az alapkőnél
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az új létesítmény modern, 21. századi, interaktív múzeum és a vallási turizmus célpontja lesz majd. A Csíksomlyót Mariazellel összekötő, előkészítés alatt álló Mária-út egyik regionális központja ugyanis Zalaegerszeg s a Mindszentyneum lesz. A kivitelezés várhatóan 2021 októberében zárul.

- Nagy szerencsénk van, hogy egy ilyen különleges ember élt itt közöttünk közel három évtizeden keresztül – bocsátotta előre Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, hozzátéve: amikor arról gondolkodunk, hogyan tudtunk mi, magyarok megmaradni Európa közepén, hogyan tudtuk átvészelni a két világháborút, a trianoni csonkítást, '56-ot, akkor a válasz: azért, mert ilyen emberek védtek minket, hitünket, hazánkat.

- Mindszenty József hercegprímás, szentéletű és vértanú sorsú bíborosunk életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is, aki a faji alapú szocializmusnak éppúgy ellentmondott, mint az osztályszocializmusnak. Mindkettő a gyűlöletre, míg Mindszenty József a szeretetre épített. Ezért volt náciellenes és antikommunista – hangsúlyozta Semjén Zsolt. – 1945 előtt ki mert állni az üldözött zsidóság mellett, ezért volt erkölcsi alapja, hogy 1945 után kiálljon az üldözött svábok és a Délvidéken legyilkolt, valamint a Felvidékről elüldözött magyarok mellett. Annak volt erkölcsi alapja ellene mondani a vörös diktatúrának, aki ellene mert mondani a barna diktatúrának. Ezért az ő személye a szimbóluma annak, hogy a nácizmus és a bolsevizmus lényege szerint egyforma, ember- és istenellenes, s mint ilyen embertelen és istentelen. Ennek az erkölcsi iránytűnek a sziklaszilárd alapja Jézus evangéliuma, a keresztény tanítás, miszerint minden ember Isten képmására teremtetett, és Krisztus mindannyiunkat megváltott. Erre az üzenetre szüksége van mindannyiunknak. A hercegprímás abban erősít meg bennünket, hogy hűségesek maradjunk a Szent István által ránk hagyományozott és mindennap megtartó erőt jelentő kereszténységünkhöz és a magyarságunkhoz.

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett: amikor Mindszenty József idekerült plébánosnak, azonnal építkezni kezdett, s fejlesztéseivel az ő példáját követi Zalaegerszeg városa is, megnövekedett életlehetőséget adva a lakosságnak.

Az időkapszulát és az alapkövet Erdő Péter bíboros áldotta meg, kérve Istent, hogy „mindazok, akik a készülő épületen fognak dolgozni és abban összegyűlni, testi-lelki erőt és üdvösséget nyerjenek Krisztus, a mi Urunk által”.

Az eseményen jelen volt számos további egyházi és közéleti vezető, mások mellett dr. Székely János szombathelyi megyés püspök, dr. Udvardy György veszprémi érsek, Stróber László apátplébános, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Virág Zsolt miniszteri biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában