Százmillió fejlesztésre

2020.07.17. 17:30

Idén rekordnagyságú összeggel gazdálkodhat Resznek

Rekordnagyságú összeggel gazdálkodhat idén a község önkormányzata. A költségvetésük főösszege az elmúlt évek sikeres pályázatainak köszönhetően mintegy 176 millió forint, a programok megvalósítására jórészt 2020-ban kerül sor.

Gyuricza Ferenc

Kancsal Zoltán falugondnok (balról) és Kercsmár István az új falugondnoki járművel. A háttérben a szabadidőparkban kialakított fedett piac és rendezvénytér

Fotó: Gyuricza Ferenc

Kercsmár István polgármester mondta mindezt lapunknak, amikor az idei – részben már megvalósult – fejlesztéseiket vesszük számba. Úgy fogalmazott: a vagyongyarapodást legjobban az érzékelteti, ha hozzátesszük: az említett 176 millió forintból az általános állami támogatás csupán 10, a szociális és gyermekjóléti célokra fordítható összeg 4,2, a kulturális támogatás pedig 1,8 millió forint.

Kancsal Zoltán falugondnok (balról) és Kercsmár István az új falugondnoki járművel. A háttérben a szabadidőparkban kialakított fedett piac és rendezvénytér
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Évek óta készültünk arra, hogy a fejlesztési programjainkat meg tudjuk valósítani – mutatott rá a polgármester. – A beruházások sorát a szabadidőparkba tervezett fedett piac és rendezvénytér kialakításával indítottuk. Mintegy 180 négyzetméternyi területen, csodálatos természeti környezetben lesz lehetőség a Start közmunkaprogram keretében megtermelt termények, a feldolgozóban előállított szörpök és savanyúságok árusítására, de akár rendezvényekkel összekötve kemencézést, bográcsozást is tudunk itt tartani. Az impozáns fedett piac bekerülési költsége közel 10 millió forint volt, amit egyrészt a közmunkaprogramhoz kapcsolódó pályázatból teremtettünk elő, a szükséges önerőt pedig a közmunkások által előállított tavalyi, mintegy 4,2 millió forintos bevételből biztosítottuk.

Kercsmár István hozzátette: a program idén is folytatódik, két külön pályázatból mintegy 20 millió forint jut munkabérre, s ötmillió forint értékben vásároltak egy használt burgonyakombájnt. A közmunkaprogram keretében készül továbbá a temetőhöz egy 650 négyzetméteres parkoló. Ezzel párhuzamosan új falugondnoki autót vettek, hiszen a község kiszállt a korábbi társulásból, amelyet négy település működtetett közösen. A polgármester szerint a döntés a helyi lakosok érdekeit szolgálta, hiszen így sokkal egyszerűbben meg tudják oldani a faluban élő idősek, betegek kórházba vagy szakorvosi rendelőbe való eljuttatását, az óvodások és iskolások szállítását.

– A legnagyobb, 64 millió forint értékű beruházásunk a közösségi ház és önkormányzati hivatal, illetve a kultúrház energetikai korszerűsítése lesz, ez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósulhat meg – sorolta a még előttük álló feladatokat Kercsmár István. – Támogatást kaptunk a Belügyminisztériumtól a Béke tér és a Petőfi utca nagyon rossz állapotban lévő, mintegy 500 méteres járdaszakaszának felújítására, az elnyert ötmillió forinthoz 15 százalékos önerőt kell hozzátennünk. A temető hátsó, mintegy 300 méter hosszú kerítését szintén meg kívánjuk építeni, illetve elkezdtük felújítani a szabadidőpark elemeit, a pergolákat és kiülőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában