A fiatalok számára is vonzó körülmények megteremtését célozzák a fejlesztések

2020.07.06. 09:00

Élhetőbb Szentliszlót szeretnének

Az elmúlt években több beruházás is megvalósult a dél-zalai településen, például közparkot alakítottak ki, térköves járdát készítettek – és vannak még további tervek is.

Horváth-Balogh Attila

Szentliszlón nagy figyelmet fordítanak a közterületek rendezettségére

Fotó: Szakony Attila

Minderről Domonkosné Árkus Éva polgármester számolt be.

Tavaly augusztusban nyújtottunk be pályázatot a Magyar Falu Programra járdafelújításhoz, mert a járdáink több szakaszon rossz állapotúak – bocsátotta előre a település első embere. – Sikerült nyernünk közel 5 millió forintot. Négyszázhuszonhét méterre kaptunk támogatást, amiből 100 métert a Kossuth utcában újítottunk fel, egy nagyon forgalmas helyen, ahol veszélyes gyalogosan közlekedni az útpadkán. A fennmaradó 327 méter pedig a faluközpontban újult meg. Az aszfalt helyett a térkövet választottunk a munkálatokhoz, mert szebb és könnyebben javítható.

Szentliszlón nagy figyelmet fordítanak a közterületek rendezettségére

A polgármester hozzátette: az elnyert forrást az önkormányzat a helyi adókból befolyt megtakarításból 3 millióval egészítette ki. A lakók emellett társadalmi munkával is kivették részüket a megvalósításból: segítettek rendbe tenni a házuk előtti területet és a kocsibejárókat. A helyi vállalkozók szintén aktív résztvevői voltak a munkálatoknak, például a keletkező törmelék elszállításában működtek közre. S nem utolsósorban: a közfoglalkoztatottak ugyancsak részt vettek a kivitelezésben.

– Sajnos elöregedő a falu népessége, ezért igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a fiatalok számára vonzó legyen Szentliszló, és próbálunk azokon a pályázati kiírásokon részt venni, melyek a hasznunkra válhatnak – jelentette ki Domonkosné Árkus Éva. – Folytatni kívánjuk a járdafelújítást, reméljük, lesz rá módunk a Belügyminisztérium által nemrég kiírt, feladatellátási támogatást nyújtó pályázati konstrukció révén.

Domonkosné Árkus Éva polgármester (jobbról) Péntek Zoltánné képviselővel beszélget az egyik felújított járdaszakasz mellett

A polgármester szólt az eddig megvalósult és a jövőben tervezett projektekről is. Mint mondta, az önkormányzat megvásárolt egy telket a rajta álló romos házzal együtt, mely éppen a főút éles kanyarulatában helyezkedett el, és erősen zavarta a kilátást. Az épületet elbontották, a telken tereprendezést végeztek, növényeket, például rózsákat telepítettek, és közparkot alakítottak ki.

– Ez már a harmadik parkunk, elültettünk 130 rózsát, száznál is több díszcserjét és díszfát, fenyőt – árulta el Domonkosné Árkus Éva.

Továbbá zajlik még egy Magyar Falu Program-pályázat, mely a nemzeti és a helyi identitástudatot erősíti. Egy közösségszervező munkabérének finanszírozásához nyert az önkormányzat 2,8 millió forintot – az érintett már munkába is állt.

– A Magyar Falu Program számos lehetőséget kínál a hozzánk hasonló kistelepülések számára. Bent van egy 3. pályázatunk is, melynek segítségével az önkormányzati tulajdonú Ady utca felületzárását, illetve felújítását végeznénk el 500 méter hosszan, amennyiben pozitív lesz az elbírálás.

A faluvezetés pályázati aktivitásának köszönhetően körülbelül 60 millió forint értékű beruházás valósult meg Szentliszlón Domonkosné Árkus Éva polgármesterségének eddig eltelt 9 éve alatt. Új temetőkerítés, a sírkertben térköves járda készült, felújították a ravatalozó vizesblokkját, a falu tájházát, valamint közel 20 millió forintot fordíthattak a kultúrház komplex korszerűsítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában