kiterjesztik a kedvezményt

2020.06.27. 07:00

Vonattal a Fellegvárig – Nyáron is ingyen utazhatnak az iskolás csoportok

A hatályos szabályozás a tanítási időszakban biztosít díjmentes vasúti utazási lehetőséget általános és középiskolai csoportok számára az országos múzeumokhoz, nemzeti emlékhelyekhez, műemlékekhez. A veszélyhelyzet idején azonban az osztálykirándulások, tanulmányi kirándulások elmaradtak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése szerint ezért a személyszállító vasúttársaságok az idei nyárra is kiterjesztik a kedvezményt.

ZH

Ha egy iskolai osztály idén a vakáció ideje alatt pótolja be a tanév során elmaradt kirándulást, akkor sem kell fizetniük a vonatozásért Fotó: Shutterstock

A jogszabályban foglaltak alapján a díjmentes vasúti utazás az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói és minden tizedik diák után egy fő kísérő számára biztosítható az iskola által szervezett csoportos utazás keretében, emlékeztet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye, megjegyezve: mivel a lehetőség célja a nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismertetése, az ingyenes vonatozás a határozatban tételesen felsorolt úti célok felkeresése esetén jár.

Ha egy iskolai osztály idén a vakáció ideje alatt pótolja be a tanév során elmaradt kirándulást, akkor
sem kell fizetniük a vonatozásért Fotó: Shutterstock

– A jogszabályi rendelkezések a kedvezmény biztosítását a tanítási időszakra írják elő, a nyári szünetre nem vonatkoznak. Így ha egy iskolai osztály a vakáció ideje alatt pótolná be a tanév végén elmaradt kirándulást, fizetniük kellene a vonatozásért – fogalmazott Schanda Tamás miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár. – Az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium a rendkívüli helyzetre tekintettel elrendelte, hogy a vasúttársaságok üzletpolitikai kedvezményként biztosítsák az ingyenes utazást 2020. június 29-tól augusztus végéig.

A szervezett iskolai csoportok a nyáron is csak a rendeletben felsorolt helyszínekre utazhatnak díjmentesen a GYSEV és a MÁV-START járatain. A kedvezménnyel élve az országos múzeumokat és tagintézményeiket, több mint 30 nemzeti és történelmi emlékhelyet, műemléket – a debreceni Nagytemplomtól a visegrádi Fellegvárig – látogathatnak meg ingyen vonatozva.

Szeptember elejétől ismét a jogszabály erejénél fogva szervezhetők majd térítésmentes utazással tervezve az osztálykirándulások, olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában