A testvériskolák azonos profilúak

2020.06.05. 11:30

Videókonferencia a Zrínyi-gimnázium és a marosvásárhelyi Bolyai-líceum között

Rendhagyó módon teremtett kapcsolatot tegnap a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum, azaz a két testvériskola, hogy együtt emlékezzenek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára.

Arany Horváth Zsuzsa

Balra Stárics Roland, Horváth Attila, Schneider János, a képernyőn Mátéfi István Fotó: a szerző

A korábbi években a magyarlakta területek megismerését szolgáló Határtalanul pályázat adta lehetőségeket felhasználva találkozott a két patinás iskola tantestülete és diáksága. Marosvásárhelyen és Zalaegerszegen felváltva szerveztek személyes együttléteket, kirándulásokat az év ezen napjaiban, megemlékezve az I. világháborút lezáró békeszerződésről, amely Magyarország számára súlyos veszteségeket okozott. A pá­rizs-­ver­sailles-i Trianon-palotában 100 éve aláírt dokumentum elvette az ország területének kétharmadát.

Ebben az évben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt digitális munkarendben oktatott mindkét iskola, az utazásra nem volt mód, ezért a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese, Stárics Roland javaslata alapján tegnap reggel videóbeszélgetés formájában internetes kapcsolatteremtés jött létre a virtuális térben a két gimnázium vezetése és tanárai között.

– Harmincéves múltra tekint vissza iskolánk erdélyi kapcsolatrendszere, a Bolyai Farkas Líceum a harmadik partnerünk, korábban két másik erdélyi középiskolával is szoros együttműködést ápoltunk – mondta a bejelentkezés előtt Stárics Roland. – A matematika és a reál tantárgyak hangsúlyossága mindkét intézményre jellemző, a profilunk is szinte azonosnak tekinthető, a nemzetközi szaktantárgyi versenyek megrendezése is összeköt bennünket. Két gyümölcsöző év áll mögöttünk.

A Bolyai Farkas Líceum a maga nemében páratlanul patinás tanintézmény, hiszen 1557-ben alapították, a református kollégiuma évszázadokig világhírű volt, a névadója és annak, fia, Bolyai János itt alkotta meg matematikai elméleteit, de itt volt diák egyebek közt Pápai Páriz Ferenc is. Jelenleg több mint 1100 tanulója van a 12 éves képzési rendszerű líceumnak. (Az egyik elnyerhető diákdíjat Barabási-Albert László erdélyi származású amerikai hálózatkutató fizikaprofesszor alapította számukra.)

Az idén 125 éves Zrínyi-gimnázium a saját környezetében szintén kiemelkedő oktatási tevékenységgel büszkélkedhet, neves tanárokkal, diákokkal a háta mögött.

– Növendékeink Karinthy Frigyes Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára című írásából emlékező videót készítettek, ezt is eljuttatjuk a testvériskolánkhoz – tájékoztatott a zalaegerszegi középiskola helyettes vezetője.

Balra Stárics Roland, Horváth Attila, Schneider János, a képernyőn Mátéfi István Fotó: a szerző

Közben elkezdődött a videókonferencia, melynek keretében Marosvásárhelyről bejelentkezett Mátéfi István igazgató, Simon János, Benedek Tímea, Szász Ágota, Szőcs Imre és Hajdú Zoltán, a zalaegerszegi tanári kart pedig Horváth Attila igazgató, Schnei­der János és Stárics Roland igazgatóhelyettes képviselte.

A beszélgetés résztvevői a nemzeti összetartozásra tették a hangsúlyt, a szíve egy darabját már korábban Zalaegerszegen hagyó Simon János például elmondta, az emberi kapcsolatok hálója mint a két országban élő közös nemzettest kovásza működik, ez teszi lehetővé, hogy igazságvételként kovácsolódjanak a szoros barátságok, ez „felsüti a napot a magyarok számára”.

Mivel mindkét országban tart még a digitális munkarend, a kollégák eszmét cseréltek ennek sikeréről. A marosvásárhelyi líceumban szinte 100 százalékos haladásról számoltak be a tanárok, a jó infrastruktúrának köszönhetően a diákok a szükséges ütemben haladhattak a tananyaggal, akinek esetleg nem volt megfelelő számítógépe, kölcsönözhetett az iskolától. Az érettségik ott június 22-ig tartanak, a tanév pedig jövő hét végén zárul. A Zrínyi-gimnázium vezetői 95 százalékos eredményességről adtak számot, s jelezték, az elmúlt két hónap alatt gondokkal küszködő diákjaik e napokban személyes segítséget kapnak tanáraiktól.

A két iskola egyik legfontosabb közös programja a Kárpát-medencei nemzetközi matematikaverseny. A megrendezés időpontja még bizonytalan, szakminisztériumi és tiszti főorvosi rendeletek függvénye, de a szervezők reménykednek abban, hogy a következő tanév első felében már sor kerülhet rá.

Az egerszegi gimnázium képviselői az emléknap keretében délután megkoszorúzták a városban újonnan felavatott országzászlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában