Sorsfordító pillanataink

2020.06.05. 08:00

Újabb emlékművet avattak fel Zalacsében, a trianoni parkban

Trianon nem lehet alku, nem lehet politikai hovatartozás tárgya. A nemzet csak egységben lehet újra sikeres, és ennek a gondolatnak az alapjait a fiataloknál kell lerakni, hogy ők helyén tudják kezelni a száz éve történteket.

Gyuricza Ferenc

Az emlékmű mellett id. Mikó-Baráth György Fotó: Gyuricza Ferenc

Ifj. Mikó-Baráth György, a rendezvény koordinátora mondta mindezt tegnap Zalacsében, az Erdeifaluért Alapítvány által fenntartott Trianon-emlékparkban lezajlott megemlékezésen. Az első világháborút lezáró békediktátum kihirdetésének századik évfordulójára eredetileg háromnapos rendezvényt terveztek ide, a koronavírus-járvány miatt azonban csak egy újabb emlékmű felállítására nyílt lehetőség.

Az emlékmű mellett id. Mikó-Baráth György Fotó: Gyuricza Ferenc

Az elmúlt száz év legfontosabb eseményeit és sorsfordítóit – a trianoni békekötést, a II. magyar hadsereg doni tragédiáját, az 1956-os forradalmat, a vasfüggöny és a berlini fal ledöntését, valamint magát a koronavírus-járványt is – ábrázoló emlékmű az alapítvány kuratóriumi elnöke, idősb Mikó-Baráth György ötlete és tervei alapján készült, míg a kivitelezésben legfontosabb szerepet a kőfaragással foglalkozó Monostori János játszotta.

Az emlékmű avatását a község templomában szentmise követte, ahol Lendvai Zoltán János rédicsi plébános arról beszélt, hogy Trianon tragédiájának fájdalmát imádsággá és szeretetté kell átalakítani, ám ehhez hatalmas erőre van szüksége a nemzetnek s benne az egyéneknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában